Nova plaga d’escarabats que amenacen els pins de Palafolls i el Maresme

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Les altes temperatures i la manca de pluja dels últims mesos han provocat que aquests escarabats ho tinguin més fàcil per atacar tot tipus de pins de la nostra comarca. L’afectació de la plaga al Maresme arriba ja al 30% de l’extensió de pins pinyer que s’estenen per la serralada litoral i el Montnegre-Corredor.  L’escarabat Tomicus és un insecte autòcton que a l’hivern es refugia i s’amaga per reaparèixer  a la primavera amb la posada d’ous. A PLF són visibles les afectacions a la banda de solana de la muntanya del castell o de la serra de miralles a Ciutat Jardí.

Aquest escarabat només ataca els pins que es troben debilitats o malalts i és fàcil de detectar la seva presència perquè deixa uns grumolls de resina quan comença a perforar el tronc i les fulles es van assecant.

Els escarabats es mengen el tronc
Els escarabats es mengen el tronc

L’Oriol Bassa, tècnic de mediambient de PLF i del CC del Maresme, explica què fa i com afecta als pins aquest escarabat.

Amb les nevades de fa 5 anys van proliferar les plagues d’insectes que s’alimenten de fusta morta. Ara aquestes plagues, afavorits pel clima, ataquen els arbres més dèbils i joves.

Diu Bassa que d’entrada la plaga no té perquè ser dolenta, ja que s’eliminen els exemplars més dèbils, però alerta que si les condicions climàtiques continuen sent de calor i sequera, la plaga sí podria representar un problema, ja que hi hauria més pins malalts i susceptibles de ser atacs per aquests escarabats.

Bassa,  aposta per un pla d’aprofitament de les fustes dels boscos, reduint així la presència d’aquests animals. Això, però, necessita eines i recursos no només de l’ administració pública sinó dels propietaris privats dels boscos.

Més de la meitat  de la nostra comarca correspon a boscos, pel que, segons Bassa, cal més sensibilització.

 

 

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit
Categories
Més ambits geogràfics