Volen ampliar la limitació geogràfica de la DOP del fesol del ganxet

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Abans de l’estiu es va fer efectiu el canvi tant en la presidència com en el consell regulador de la denominació d’origen protegida (DOP) mongeta del ganxet.

Benjamí Alvarado, pagès d’horta de Palafolls, encapçala  ara aquesta DOP que actualment s’estén al nord del Maresme, al Vallès i a alguns municipis de la Selva.

Precisament una de les primeres propostes que hi ha sobre la taula,  i que es tractarà properament  amb la Generalitat, és l’ampliació d’aquesta DOP arreu de Catalunya. Ara com ara els productors de ganxet d’altres comarques no estan inclosos dins el paraigua de la DOP. Ho explica el mateix Alvarado.

En aquest sentit, el consell regulador considera que els productors de mongeta del ganxet del Bages, el Gironès, la resta de la Selva i el Maresme, l’Anoia, el Baix Llobregat, l’Alt i el Baix Camp, el Tarragonès i l’Alt i el Baix Empordà “haurien d’estar inclosos en el territori de la DOP”.

També caldrà revisar el plec de condicions que regulen l’adhesió a la DOP, ja que actualment són restrictives”.

Per exemple, la mongeta del Ganxet, no pot vendre’s a granel. Ara tot el producte ha de sortir al mercat envasat i el mateix Alvarado considera que cal redefinir aquestes prohibicions per ampliar el mercat a botigues i mercats. Pel president, la promoció del producte és bàsica no tan sols per reivindicar-ne la qualitat sinó per donar-la a conèixer i ampliar-ne el consum. Alvarado explica que a la DOP li costa d’arrencar i que canvis com poder vendre a ganxet, ajudaran a promocionar-la i a estendre l’ús d’aquest producte.

Alvarado explica que l’any passat es van produir poc més de 50 tones de mongeta del ganxet dins la DOP, i assegura que enguany la producció serà lleugerament inferior. Al novembre es començarà a batre la collita d’enguany.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit
Categories
Més ambits geogràfics