URGENT

Malgrat recorda i reivindica el llegat de Mossèn Fèlix Paradeda  

Compartiu aquesta història
Paradeda a l'església de St Genís de PLF. foto: Fons Paradeda Arxiu Malgrat
Paradeda a l’església de St Genís de PLF. foto: Fons Paradeda Arxiu Malgrat 

Aquest 2015 es celebra el centenari de la publicació del llibre de Malgrat i sos contorns, on Paradeda explica com és el Malgrat de principis del segle passat i també les poblacions del voltant, entre elles PLF. Per celebrar aquesta efemèride  l’Ajuntament de Malgrat de Mar posa en marxa aquest diumenge tot un seguit d’activitats per tal d’ajudar a redescobrir a l’autor del llibre i rector de Malgrat, mossèn Fèlix Paradeda, que va morir assassinat a Malgrat a l’inici de la Guerra Civil.

D’aquesta manera els Arxius Municipals de Malgrat i Palamós organitzen un cicle d’actes fins el mes de juny de l’any vinent, que inclou xerrades, una exposició, la presentació d’un llibre i visites guiades.

El llibre Malgrat i sos contorns, ha estat durant anys el llibre de referència a nivell històric de Malgrat. Paradeda recull les dades que tenia sobre la història, costums, i morfologia del Malgrat del tombant de segle. També permet descobrir que a principis del segle passat encara eren visibles pintures romàniques a les parets de l’església del castell de PLF.

Més enllà d’aquest llibre, Paradeda té altres obres que també es volen posar en valor a través d’aquesta commemoració.

De fet el cap del Servei d’Arxiu Municipal de Malgrat de Mar, Josep Maria Crosas, ha explicat que més enllà de la persona, el que interessa és descobrir l’obra de Paradeda. Afirma que a Palamós, on va ser rector abans que a Malgrat, es desconeix l’obra relacionada amb la població veïna, i que passa a l’inrevés i que a Malgrat es desconeix el treball sobre el patrimoni de Palamós fet l’any 10901.

Portada del llibre Malgrat i sos contorns, consultable al web de l'Ajuntament de Malgrat
Portada del llibre Malgrat i sos contorns, consultable al web de l’Ajuntament de Malgrat

S’han programat activitats amb l’objectiu de descobrir l’obra de mossèn Fèlix Paradeda des de diferents punts de vista, no només l’acadèmic. El cicle s’encetarà aquest diumenge amb una lectura de textos de l’autor a càrrec de l’actriu malgratenca, Assumpta Mercader.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit

Àmbits geogràfics