URGENT

Les altes temperatures avancen les collites i abaixen els preus agrícoles

Compartiu aquesta història

La bonança climàtica, amb temperatures molt més altes del que pertoquen per l’època de l’any, porta de corcoll als pagesos locals.

La principal conseqüència de les temperatures anòmales és que les collites s’avancen a la previsió, és a dir que arriben abans d’hora i de cop. Això fa que hi hagi molt producte per la mateixa demanda, cosa que fa baixar el preu de venda als mercats de distribució. També és un maldecap a l’hora de la planificació dels pagesos, ja que habitualment es sembra per anar recollint paulatinament, però amb aquestes temperatures l’escalat no es compleix i per tant hi ha molt més producte a recollir. Joan Grimal, pagès de PLF, explica que això sumat a l’arribada de productes de fora fa abaixar el preu de les verdures i hortalisses.

Aquesta situació es afecta a Coliflor, bròquil, porros, escaroles o enciams entre d’altres productes de temporada. Ara però, la preocupació també passa per una possible baixada dràstica de les temperatures, ja que es podria produir l’efecte invers. Que la collita quedi paral.litzada i que hi hagi manca de producte el mercat. Això afectaria als preus amb una apujada. Un augment, però que no compensaria al pagès, ja que no tindria prou producte  per recuperar els diners perduts amb l’augment de producció.

Ho explica en Josep Ferrer, gerent de la Cooperativa Agrícola de la Conca de la Tordera.

Els pagesos també temen que algunes plagues hagin sobreviscut a l’hivern, gracies a les temperatures suaus, i que puguin revifar amb més virulència a la primavera i l’estiu.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit

Àmbits geogràfics