URGENT

L’església de St Genís va tenir un retaule d’un artista medieval de renom

Compartiu aquesta història

Ho va desvetllar l’historiador de Vic, però afincat al nostre poble, Xavier Soldevila en una conferència aquest dissabte a la tarda a la mateixa església romànica de St Genís. En el decurs de la investigació per un treball sobre la història de Malgrat, Soldevila es va trobar amb informacions relatives al nostre municipi. Entre aquestes dades hi havia les actes notarials en les que s’expliquen com la petita església de St Genís, que llavors era cap parroquial de tots els dominis del castell, va transformar-se enormament durant el sXV amb obres d’ampliació i millora. En el marc d’aquestes millores i redecorament, es va encarregar un retaule a un dels artistes medievals més destacats de l’època a Catalunya. Es tracta de Lluis Borrassà, el mateix representant del gòtic català que va fer retaules per a importants esglésies de la diocesí de Girona com Sant Feliu de Girona, Sant Pere de Mieres, Sant Miquel de Fluvià o Sant Martí de Palafrugell.

Soldevila explica que es tracta d’una informació sorprenent, ja que Borrassà és un dels grans noms del gòtic.

Un retaule de Lluís Borrassà a St Miquel de Cruïlles.
Un retaule de Lluís Borrassà a St Miquel de Cruïlles.

No es sap gaire cosa més del retaule de fusta, només que va costar uns 130 florins, l’equivalent al sou de 5 anys de feina d’una persona de l’època. Una quantitat molt gran, pel que els vilatans de l’època van tenir problemes per fer-hi front i es van haver d’endeutar.

Soldevila explica que no es sap que va ser del retaule, però que el simple fet que St. Genís de PLF tingués aquesta mostra artística demostra la importància de la senyoria de PLF durant el SXV.

Un moment de l'acte de dissabte
Un moment de l’acte de dissabte

Durant la xerrada de dissabte també es va desvetllar algunes històries i anècdotes inèdites de l’església, com ara les protestes que es van viure quan es va voler treure la capitalitat parroquial de St Genís per dur-la a Malgrat. El malestar va ser tal que fins i tot el Senyor del Castell  va prohibir insultar als malgratencs per culpa de les tivantors existents per aquest assumpte.

 

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit

Àmbits geogràfics