URGENT

Els pins pinyers de la muntanya del castell en perill

Compartiu aquesta història

Un primer estudi del Consell Comarcal apunta que entre 600 i 800 hectàrees de pi pinyer del Maresme es troben en una situació difícilment recuperable. Aquesta espècies és la dominant als boscos del Maresme. Ocupa 6.500 de les 24.969  hectàrees forestals de la comarca, és a dir més del 26%.

A Palafolls es troba fàcilment a la muntanya del castell.

Aquesta espècie ha patit situacions d’estrès hídric per culpa de les sequeres prolongades i les onades de calor viscudes els últims anys. Això sumat a la competència de les alzines i roures ha debilitat al pi pinyer que ha estat més vulnerable a l’atac de plagues com processionària, escarabats i fongs.

Aquest cúmul de circumstàncies està provocant la mort de centenars de pins pinyers amb la conseqüent pèrdua de valor paisatgístic, l’augment de risc d’incendi i de producció forestal (bàsicament de fusta i pinyes). A més, el Consell Comarcal alerta que, si no s’actua urgentment, es corre el perill que l’extensió afectada continuï augmentanti progressant per la comarca.

Ara la zona afectada es concentra al Maresme centre, però es preveu que si la situació i les plagues continuen, en un parell d’anys la problemàtica podria arribar al nostre municipi. L’Oriol Bassa, tècnic de Medi Ambient de PLF explica que si les condicions climàtiques desfavorables continuen, les plagues podrien arribar entre l’any que ve i el següent.

Davant d’aquesta amenaça medioambiental, l’Ajuntament de PLF està expectant i atent per actuar preventivament i, si es dóna el cas, intentar salvar els pins pinyers de la muntanya del castell

Segons el Consell, les pinedes que s’estan gestionant i ordenant forestalment no han resultat afectades per aquestes plagues, però la majoria de propietaris del Maresme són petits particulars, cosa que dificulta econòmicament i tècnicament l’ordenació forestal.

S’han trobat afectacions significatives als boscos de pi pinyer a una 12a de municipis, sobretot  del centre de la comarca, el més proper a PLF seria Canet i St Pol.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit

Àmbits geogràfics