URGENT

La Policia Local participa en un curs per controlar el soroll

Compartiu aquesta història

La formació s’imparteix a Malgrat i busca formar els agents en els coneixements bàsics sobre la contaminació acústica, familiaritzar-se amb la normativa i aprendre el funcionament d’un sonòmetre. Són un total de 19 els policies locals que hi participen, d’entre els quals n’hi ha 2 de Palafolls, 10 de Malgrat, 5 de Calella i 2 de Mataró.

El curs combina la teoria, centrada sobretot en el marc legal i els processos sancionadors, amb la pràctica on utilitzen els sonòmetres simulant casos de control acústic de vehicles. Els policies practiquen amb els mateixos aparells de què disposen en el municipi i així es garanteix un aprenentatge més efectiu de cara a quan s’hagin d’analitzar els nivells de sonoritat de forma oficial. Però també se’ls forma en com mesurar la sonoritat en interiors, com podria ser per exemple el so d’un piano. Avui (dijous) ens trobem en l’equador d’aquesta formació que va començar el dimarts i que continuarà la propera setmana també el dimarts i el dijous en sessions de 4 hores.

El curs, d’un total de 20 hores, l’imparteix de forma genèrica la Diputació de Barcelona, però en aquest cas és l’Ajuntament de Malgrat qui ha sol·licitat que se’n fes una edició a la zona nord del Maresme. L’imparteixen el caporal i inspector de la policia de Lloret juntament amb un consultor tècnic d’una empresa especialitzada en tecnologia.

La contaminació acústica afecta tant en la qualitat de vida com en la salut. Diversos estudis han demostrat la relació entre l’excés de soroll i les malalties cardiovasculars, amb una especial incidència en les persones de més de 50 anys. Però també produeixen irritabilitat, pèrdua de la capacitat auditiva i interrupcions en la conciliació del son que afecten a la vida diària amb cansament, disminució de la concentració i alteracions del metabolisme. El nivell òptim de confort establert a Espanya és de 55 decibèls i el límit de tolerància permès per l’Organtizació Mundial de la Salut és de 65. A partir d’aquí, el soroll comença a molestar i a afectar a la salut. Els principals causants de soroll és el trànsit, les obres, ferrocarrils i bars o locals musicals.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit

Àmbits geogràfics