URGENT

Dos blanencs creen un aparell que prediu l’epilèpsia

Compartiu aquesta història

L’invent permet controlar i avançar-se als atacs epilèptics i els creadors preveuen poder-lo comercialitzar cap al 2018.

El dispositiu, impulsat per l’economista Salva Gutiérrez i l’enginyer David Blànquez, ha guanyat la 7ª mostra d’Emprenedors de Girona, consta d’un auricular i un braçalet amb una llum que s’activa entre deu segons i un minut abans que aparegui la crisi i permet a la persona avançar-se i prendre precaucions.

El dispositiu que consta d'un auricular i un braçalet per predir els atacs epilèptics. Font: ACN
El dispositiu que consta d’un auricular i un braçalet per predir els atacs epilèptics. Font: ACN

Els auriculars controlen el cervell i el braçalet el ritme cardíac i l’estrès i la informació que recull s’envia a una aplicació mòbil que envia una alerta quan l’atac és imminent als al mateix pacient o als familiars o cuidadors o als serveis d’emergència . La informació que proporciona és útil també pels metges perquè aporta dades molt detallades sobre les crisis que pateixen.

De moment l’aparell està en fase de desenvolupament i de cara al proper mes es començaran els assajos amb pacients reals a l’Hospital del Mar de Barcelona. El següent pas serà buscar finançament per treure’l al mercat a principis del 2018.

L’epilèpsia és una malaltia crònica que afecta al sistema nerviós quan s’altera l’activitat elèctrica del cervell. Els atacs es produeixen quan el cervell no pot frenar els impulsos elèctrics entre neurones i es poden produir en qualsevol moment. Afecta a més d’1% de la població mundial, tot i els avanços mèdics i l’existència de medicaments que controlen la majoria de caso, 3 de cada 10 persones continuen amb els atacs.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit

Àmbits geogràfics