Blanes es vol convertir en vila de referència pels celíacs

Sessió formativa “Restauració sense gluten: una oportunitat per fer créixer el teu negoci”. Font. Aj. de Blanes
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

El municipi treballa per aconseguir la marca Gluten Free, traduït de l’anglès Lliure de Gluten.

Fa tres setmanes que l’Ajuntament de Blanes va signar un conveni de col·laboració amb l’Associació de Celíacs de Catalunya.

L’objectiu és convertir el municipi  en referent per a les persones i familiars de celíacs per tal que puguin anar als establiments a comprar o menjar amb una total garantia de seguretat. La celiaquia és un trastorn crònic produït per la intolerància permanent al gluten, un conjunt de proteïnes presents sobretot en els cereals com el blat, la civada, l’ordi o el sègol, però que també està present en alguns productes manufacturats. La ingesta de gluten fa malbé les vellositats que recobreixen l’intestí prim provocant una inflamació que impedeix que s’absorbeixin bé els nutrients dels aliments

Sessió formativa “Restauració sense gluten: una oportunitat per fer créixer el teu negoci”. Font. Aj. de Blanes
Sessió formativa “Restauració sense gluten: una oportunitat per fer créixer el teu negoci”. Font. Aj. de Blanes

De moment, l’únic tractament eficaç és mantenir de per vida una estricta dieta lliure de gluten.

Aquest dimecres al vespre es va fer la primera sessió formativa anomenada “Restauració sense gluten: una oportunitat per fer créixer el teu negoci” impartida per una tècnica de l’Associació de Celíacs. A la jornada hi van assistir responsables d’establiments relacionats amb la restauració, la venta o manipulació d’aliments que volen obtenir la distinció Gluten Free. Ho explica Lluïsa Barberan, delegada de l’Associació de Celíacs de Catalunya de l’Alt Maresme-Selva Martítima.

No n’hi ha prou amb no ingerir gluten sinó que també s’ha de vigilar la contaminació encreuada. Es tracta d’evitar que aquests estiguin en contacte amb restes d’altres aliments que sí que continguin gluten, pel que s’ha de vigilar molt amb els estris de cuina i les superfícies i hi ha d’haver una zona única i exclusiva per tractar aquests productes.

A més, des de l’Associació alerten que el fet que la carta inclogui la informació dels tipus d’al·lèrgens, tal i con obliga la normativa europea,  no és garantia de seguretat precisament per la contaminació encreuada que es pot haver produït a la cuina.

Actualment només un 3% dels restaurants de Catalunya ofereixen plats sense gluten amb garanties.

Segons Barberan, amb una desena d’establiments etiquetats com a Gluten Free es podria començar a explotar la marca de Blanes com a destinació de referent pel col·lectiu.

Ara el següent pas perquè Blanes es converteixi  en Vila Gluten Free és que els establiments interessats en obtenir el certificat siguin supervisats pels responsables tècnics de l’Associació.  Serà llavors quan Blanes començarà a promocionar-se com a destinació Lliure de Gluten. Els establiments interessats s’han de posar en contacte o bé amb l’Associació o l’Ajuntament.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit
Categories
Més ambits geogràfics