URGENT

El Fons Roure conté informació única de Palafolls

Compartiu aquesta història

Ja ho havíem avançat, però finalment el ple del passat divendres va incorporar el Fons Roure a l’Arxiu Municipal.

Es tracta de 10 arxivadors que contenen documents històrics d’interès per Palafolls. Els escrits els ha recopilat l’actual propietària de la casa, l’Ana Jiménez, que se’ls ha trobat dins l’habitatge. Jiménez els ha recollit i finalment els ha cedit a l’Ajuntament.

Així, tot i que els documents ja s’havien donat, el ple va començar amb l’acte simbòlic i institucional d’acceptació dels documents amb la presència de la mateixa Ana Jiménez i de l’ historiador Jesús Rodríguez.

Precisament Rodríguez va explicar el contingut del Fons i la seva rellevància pel municipi.

Tal i com explicava l’historiador, el fons està dividit en 4 grans blocs segons la temàtica.

Conté restes de l’antiga biblioteca de la casa, amb diversos llibres importants pel que fa a la història i la política, però també literatura i llibres tècnics.

En un altre bloc conté informació important sobre la gestió de l’aigua d’aleshores. L’ historiador apunta la situació benestant de la família que es va fer amb gairebé tots els drets d’explotació de les aigües de la zona. Era així el principal propietari d’aigües amb 80 regants a Malgrat i 60 a Palafolls que a més li havien de pagar per l’explotació.

Fons Roure abans de començar el Ple de novembre / RP
Fons Roure abans de començar el Ple de novembre / RP

També conté en un tercer bloc informació financera de la família, en el món de l’autarquia i l’estraperlo i a més tenien una fàbrica d’embotits a l’actual plaça de l’Ajuntament. Entre els documents també hi ha detalls familiars, malalties que patien, etc.

La família gaudia d’una bona situació econòmica i posseïa diverses propietats. Amb els anys van travessar problemes econòmics i es van acabar arruïnant.

Ara els documents es conservaran a l’Arxiu Municipal de Palafolls.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit

Àmbits geogràfics