S’oficialitza la donació del Fons Roura i Mateu

Documents del Fons Roure / RP
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

L’Ajuntament ha rebut aquest dijous la donació del Fons Documental de Francesc Roura i Mateu. Ja s’havia comunicat anteriorment, però avui el consistori ha rebut oficialment els documents.

Francesc Roura i Mateu va ser un empresari palafollenc que va fer fortuna a mitjans del segle passat amb diversos negocis relacionats amb els molins, l’aigua o els embotits.  També tenia diversos immobles a la zona. El fons el formen 44 llibres de la biblioteca personal de Roura i Mateu i 40 carpetes amb diferent documentació relacionada amb la seva vida personal i empresarial.

El fons es guardarà a l’arxiu municipal. Tot i el seu èxit empresarial, va morir arruïnat a finals dels anys 70 i vivia a la Plaça Major de Palafolls.

Documents del Fons Roura i Mateu.
Documents del Fons Roura i Mateu.
Documents del Fons Roura i Mateu.
Documents del Fons Roura i Mateu.

 

 

 

 

 

 

A més, la família es va fer amb gairebé tots els drets d’explotació de les aigües de la zona, que passaven pel Molí d’en Puigverd o el Molí de la Pedrera (el molí vell). Era així el principal propietari d’aigües amb una 60a a Palafolls i una 80a a Malgrat, pel que rebia un import d’explotació.

El contingut dels documents és d’interès per Palafolls, però també pel territori. Entre ells, destaca els plànols d’un projecte per portar l’aigua de La Tordera a Mataró que data del 1928 i que finalment no es va fer.

Roura i Mateu també tenia negocis relacionats amb la ramaderia i els embotits, que li van permetre contactes amb les jerarquies militars de l’època. Finalment els deutes van acabar amb les seves empreses.

Ara, Fons Documental Roura i Mateu està custodiat a l’arxiu municipal després que avui se signés oficialment la seva donació.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit
Categories
Més ambits geogràfics