URGENT

Blanes reviu un segle de transport de viatgers i mercaderies

Compartiu aquesta història

El matí de dijous es va inaugurar l’exposició Transportistes de Blanes a la sala municipal Casa Oms, on també es va presentar el tercer número dels Tastets de l’Arxiu, la publicació periòdica editada per l’Arxiu Municipal. Com indica el títol, es rendeix homenatge a la història dels transportistes de viatgers i mercaderies del municipi.

L’acte, encapçalat pel tinent d’alcalde i regidor de Cultura i Arxiu, va comptar amb la presència de dos empresaris del transport blanenc ja jubilats, Miquel Alventosa i Dionís Riera, que van explicar les seves batalles i testimonis personals. A més, van assistir antics treballadors i xofers de les dues empreses, que eren Transports Cuca i Autocars Riera.

L’exposició inclou un recull de fotografies de principis del segle XX i documentació de l’època, com ara miniatures dels vehicles que s’utilitzaven i eines per a reparar camions, entre d’altres. Es podrà visitar a Casa Oms fins al 26 de febrer de dilluns a divendres d’11 a 13h i els dissabtes de 17 a 20h.

El ferrocarril va arribar a la vila blanenca a la primera meitat del segle XIX, i va permetre que els productes locals manufacturats fossin comercialitzats fins a arribar a Barcelona. En un primer moment es va fer amb carruatges, tartanes i animals de tir, i després amb vehicles a motor. D’altra banda, el transport de passatgers des del centre de la ciutat fins a l’estació de tren estaven coberts per l’empresa de Salvador Ros Rodríguez, cap als anys vint. Transports Pujol va iniciar els seus trasllats durant la segona meitat del segle XX, utilitzant la popular jardinera descoberta que encara podem veure circular pels carrers de Blanes.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit

Àmbits geogràfics