La balena morta de Lloret acaba a les escombraries

2n intent amb canvi de mètode. La balena ha acabat a un abocador. Quim Llorens
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

El cetaci va aparèixer dissabte passat a la platja Gran de Lloret i es va remolcar fins al port de Blanes, a l’espera de ser traslladada al CRAM, el Centre de Recuperació d’Animals Marins, perquè els experts li practiquessin una necròpsia per estudiar l’animal i determinar perquè s’havia allunyat tant del seu hàbitat. Inicialment també s’havia posat sobre la taula arrossegar-la mar endins.

Finalment, ahir a la tarda es va retirar del port per dur-la a un abocador de Lloret de Mar.

El trasllat del cetaci, de 16 metres i 25 tones, va començar a les quatre de la tarda en un operatiu pagat per la Direcció General de Ports de la Generalitat, en coordinació amb l’Ajuntament, la policia i Protecció Civil.

Per la seva retirada s’ha muntat una grua de grans dimensions que va hissar l’animal per la cua. El mètode va fallar per l’avançat estat en descomposició de l’animal. El cos es va estroncar per la cua, caient altra vegada al mar. Al hissar-la també s’ha pogut constatar el seu pes real, que era de 25 tones, enlloc de les 6 tones que s’havia pensat inicialment.

Es va optar per canviar de maniobra. En el segon intent es va subjectar l’animal per dues bandes amb una doble braga i es va acabar dipositant a un contenidor segellat amb poliuretà per evitar que s’escampessin líquids.

Cinc submarinistes hi van col·laborar en les taques d’extracció. L’operatiu al port de Blanes va durar fins a quarts de 7 de la tarda, quan es va traslladar fins a Lloret, en una operació que es va fer sense aturar-se en cap rotonda o cruïlla. Es tractava de procurar que el seu pas pel nucli habitat fos el més ràpid possible, a causa de la intensa fortor que desprenia l’animal en descomposició.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit
Categories
Més ambits geogràfics