URGENT

El nivell de l’aqüífer de la Tordera baixa per la demanda de l’àrea metropolitana

Compartiu aquesta història

Tot i que la situació del riu Tordera, igualment com a les altres conques, ha millorat gràcies a les precipitacions de les darreres setmanes, la situació de l’aqüífer presenta a dia d’avui uns nivells anormals respecte el que li pertocaria per l’època.

Segons ha explicat Enric Sagristà, investigador del CEAB, l’aqüífer del riu ha registrat darrerament un fort descens, de mig metre de mitjana en la seva totalitat, situant-se ara mateix en uns nivells comparables als que presenta pràcticament a finals de la primavera, a mitjans o finals del mes de maig.

Segons Sagristà, el nivell segueix essent alt, però es trobaria al límit del que presenta el riu sec en superfície.

Una situació que, segons explica l’investigador, es deu a l’alta demanda d’abastament que es fa des de l’àrea metropolitana de Barcelona, després de l’aturada de l’activitat de la dessalinitzadora del Llobregat, que va patir danys per culpa del temporal marítim.

Aquest fet ha significat un augment de l’activitat de la dessalinitzadora de la Tordera, que ha passat a treballar al 100% i d’on tota l’aigua se’n va cap a l’àrea metropolitana. Això ha suposat, segons explica l’investigador, que els pobles del Delta i altres dels voltants s’abasteixin ara mateix exclusivament de l’aqüífer, cosa que en fa reduir els nivells.

Sagristà aclareix que no es tracta d’una situació greu, però sí que ho considera important tenint en compte la situació de sequera que s’ha viscut en els darrers mesos.

L’investigador critica aquesta situació, ja que considera que s’està extraient massa aigua del riu i posant l’aqüífer al límit, cosa que provocaria que no pogués aportar aigua en superfície al riu.

Una solució, segons Sagristà, seria que una part de l’aigua de l’aqüífer es destinés a cobrir la demanda dels municipis de la Tordera, per tal d’evitar la sobreexplotació actual de l’aqüífer.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit

Àmbits geogràfics