Palafolls aprova un pla per reduir la generació de residus en els propers anys

El ple d’aquest passat divendres a l’Ajuntament de Palafolls va aprovar el pla de prevenció de residus que ha de servir al municipi per millorar en la gestió de la recollida de residus en els propers anys.

Es tracta del pla de prevenció de residus de Palafolls des d’aquest any i fins el proper 2022, i que ha d’esdevenir una eina per la millora de les xifres relatives al reciclatge i la gestió de les deixalles que genera el municipi.

Segons va explicar al mateix ple el tècnic de Medi Ambient de l’Ajuntament, Oriol Bassa, Palafolls està per sota de les xifres òptimes del reciclatge de deixalles, i va explicar que el pla persegueix l’objectiu d’anar més enllà del reciclatge per centrar-se primerament en la prevenció dels residus.

En aquest sentit, actualment Palafolls recull poc més d’un 30% dels residus que genera, un percentatge molt inferior dels objectius i del que estableix la normativa, que és un 60%.

Segons dades del 2016, Palafolls recull només un 18% de la fracció orgànica que genera, un 39% del vidre i un 21% dels envasos lleugers. Només el paper i el cartró se situa en xifres més acceptables, en aquest cas recollint un 73% del que es genera al municipi.

Segons Bassa, el focus del pla de prevenció està posat en millorar les tres fraccions que estan per sota dels mínims, com són orgànica, vidre i envasos.

Tot plegat es vol fer amb la implantació de diverses mesures, tant a nivell ciutadà com també del consistori, lloc on des d’aquesta setmana es posen algunes d’aquestes mesures, com per exemple la millora del reciclatge del paper i dels tòners d’impressora a l’administració.

El pla, a la vegada, també vol actuar en camps on s’hi pugui involucrar la ciutadania de manera activa, com serà la realització de tallers de reparació de bicicletes, petits electrodomèstics, entre d’altres, i que han de permetre un estalvi important també pel ciutadà.

Entre d’altres, de cara al 2019 el pla preveu iniciar un procés de d’autocompostatge als parcs de Palafolls, llocs on en es reciclarà in situ les restes de jardineria i on hi podran participar de manera activa els propis veïns.

El pla de prevenció de residus de Palafolls 2018-2022 es va aprovar amb els vots favorables del PSC, ICV-EUiA i el regidor Martí Victòria, mentre que ERC i el regidor no adscrit Óscar Bermán es van abstenir.

L’oposició, en aquest sentit, va aprofitar el debat d’aquest punt per criticar la gestió de l’Ajuntament en la recollida selectiva de les darreres setmanes, fent referència a les queixes veïnals pels canvis duts a terme i per l’acumulació de residus al carrer.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit
Categories
Més ambits geogràfics