URGENT

La grip, a punt d’entrar en fase d’epidèmia però amb menys afectació que ara fa un any

Compartiu aquesta història

Amb l’arribada del fred i de l’hivern, aquesta malaltia es converteix en companya de la rutina de moltes persones.

Es tracta d’una malaltia vírica que s’encomana fàcilment entre la població i que a Catalunya arriba la majoria de vegades a partir de la segona quinzena de desembre.

Tot i així, el seu període de màxima afectació sol ser durant les primeres setmanes de gener, un període en què enguany sí que s’ha observat un repunt de la grip però en menor mesura que el que es vivia ara fa un any.

Montserrat Tejedor, directora de l’equip d’Atenció Primària Malgrat-Palafolls, ha explicat en declaracions a aquesta emissora que les últimes dades del Departament de Salut fan referència a la primera setmana de gener, fins al cap de setmana de Reis, però que en aquesta última setmana, tot i l’augment habitual de la malaltia, hi ha menys afectació que l’any passat.

L’entrada de la grip en fase d’epidèmia es considera com a tal quan se superen aquest cop els 110 casos per cada 100 Mil habitants, una situació que podria produir-se al llarg d’aquests propers dies.

Malgrat tot, durant la campanya de l’any passat, la grip va entrar en fase d’epidèmia abans i amb més força. Els primers dies de 2018 la malaltia ja havia assolit els 248 casos per cada 100.000 habitants, superant de llarg els 109,4 per cada 100.000 establerts com a llindar.

Tot plegat, després que les condicions climàtiques d’ara fa un any propiciessin aquest augment de la grip, i que ja al mes de desembre s’observés una afectació important del virus entre la població.

Tot i que enguany l’afectació sigui menor, Tejedor recomana igualment ser curosos tant amb la prevenció de la propagació del virus, tenint en compte qüestions higièniques, com també a l’hora de recuperar-se.

La directora explica que el més òptim és fer descans a casa, una recomanació que no sempre s’acaba complint per les obligacions laborals o familiars.

Tejedor diu que hi ha hagut un descens de gairebé un 35% de les visites per aquesta malaltia respecte l’any passat, i que la seva afectació és intermitent i dependent del clima.

A la vegada, la directora afirma que, tot i haver fet una campanya important de difusió sobre la importància de vacunar-se, les xifres de gent que ha passat pels centres a rebre la vacuna s’ha mantingut respecte altres anys.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit

Àmbits geogràfics