Risc notable d’inundació a Palafolls en cas d’avinguda de la Tordera

zona inundable a 500 anys. ACA
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

L’Agència Catalana de l’Aigua ha posat a exposició pública un total de 1.200 mapes que mostren la perillositat i risc d’inundació a 15 conques internes de rius, una de les quals la de la Tordera.

Es tracta de documents que mostren les zones que tenen risc de quedar inundades en diferents «períodes de retorn» de 10, 100 i 500 anys de la xarxa hidrogràfica principal de les conques internes de Catalunya.

En el mapa de Palafolls es veu com la zona més propera al riu té una notable possibilitat d’inundació en cas de forta avinguda del riu.

zona inundable a 500 anys. ACA

El mapa situa la zona agrícola més propera al riu la que es veuria més afectada en un retorn de 10 any. En el retorn de 100 any el mapa ja dibuixa l’aigua a tocar de les zones habitades més properes a la biblioteca o a la zona de la llar d’infants municipal i tot el polígon de Can Baltasar. A un retorn de 500 anys la inundació arribaria a la plaça d’ax i a tocar del CAP.

El tècnic de Medi Ambient del CC Maresme, Oriol Bassa, explica que el mapa denota un risc significatiu d’inundació. Assegura que tot i que ara ja no es podria construir en algunes zones, hi ha edificacions ja fetes en espais susceptibles d’inundacions.

Segons ha informat el Govern català, els mapes fan possible caracteritzar tant el grau d’inundabilitat com els danys potencials que poden causar aquestes inundacions.

Bassa recorda que Palafolls té actualitzat i vigent el seu pla d’Emergències municipals, que ajuda a afrontar possibles incidències, però demana a les autoritats que comencin a tenir en compta aquests mapes en futures actuacions. Una d’elles, treure la via del tren de primera línia de mar.

La Generalitat ha recordat que, actualment, un 15% del sòl urbanitzat es troba en zona inundable a causa de desenvolupaments urbanístics previs a les normatives d’inundabilitat o ja preexistents, i per això considera que els mapes són encara més rellevants a l’hora de planificar i minimitzar els riscos d’inundació.

 

Esolteu l’entrevista que hem fet a Oriol Bassa

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit
Categories
Més ambits geogràfics