El nou dia fa visibles els efectes del temporal Glòria a Palafolls

Foto: RP
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

La jornada d’avui dijous s’ha despertat amb algun raig de sol, però encara amb el cel tapat en alguns punts. La llum del dia ha fet visibles els efectes que, durant els darrers dies, ha estat deixant la borrasca Glòria al nostre territori.

A Palafolls, el riu Tordera baixa amb un cabal més baix respecte el que hi havia ahir dimecres, quan va arribar a un pic màxim que va arribar als 400 metres cúbics per segon al matí.

Avui és jornada de balanç al nostre municipi, tot i que des dels cossos d’emergència i el govern català s’ha demanat no abaixar encara la guàrdia, ja que l’episodi encara no es pot donar per finalitzat.

La zona agrícola propera a la potabilitzadora, on va trencar la Tordera, aquest matí mostrava una afectació total pel desbordament del riu, ara ja sense aigua. Tot el que fins fa poques hores eren camps de conreu, ara és una gran extensió de terra. A sota, en alguns casos fins a un metre de profunditat, hi ha enterrats cultius sencers.

És el cas, per exemple, del pagès Albert Ribas, que explicava als micròfons de Ràdio Palafolls, que el seu cultiu d’escaroles estava ja a punt de tallar, i que ara està completament enterrat. Un fet que, a més, és difícil de gestionar a nivell d’assegurança.

Ribas assegura que l’afectació els obliga a “començar de zero”, ja que ho han perdut tot, i espera que puguin rebre ajudes per part de les institucions. Sense elles, assegura l’agricultor, els serà impossible continuar amb l’activitat.

Uns altres afectats d’aquesta zona han estat Jordi i Josep Crosas, propietaris d’un tros també proper al riu Tordera, i que explicaven com s’han trobat aquest matí el que, fins ahir, havia estat el seu camp.

En el seu cas, expliquen, tampoc es podrà aprofitar res del que havien estat cultivant en aquesta zona.

RP ha pogut parlar també aquest matí amb el regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Palafolls, Aleix Freixa, que ha explicat que es destinaran tots els recursos disponibles a nivell municipal en aquest sector, i que a la vegada es treballarà per aconseguir ajuda a més alts nivells.

El regidor de Medi Ambient explica també que ara s’estan estudiant les afectacions sobre el terreny, i assegura que la zona del tram més baix del riu és de les més afectades a nivell agrícola, ja que ha rebut tota la sedimentació i vegetació que ha anat acumulant la Tordera, desbordada en aquest punt.

A banda d’aquests efectes, aquest matí a Palafolls s’ha estat treballant a la carretera d’accés a Sant Genís, on la riera ha descalçat un tram de la calçada.

També hi ha hagut desperfectes al cementiri municipal, on ha caigut un mur, i s’ha estat treballant en retirar les canyes de la zona del pipican.

També la uirbanització Ciutat Jardí s’ha llevat amb carrers bruts després del temporal i amb alguns despreniments.

Segons ha informat el consistori, el gabinet de seguiment del temporal ha estat fent una ronda des de primera hora d’aquest matí per avaluar l’estat del municipi i prioritzar els treballs de reparació dels desperfectes.

Aquest matí s’ha reprès també la reobertura del Polígon d’en Puigverd, on els treballadors de les empreses ja han pogut accedir-hi. Tot i així, es continua demanant precaució i atenció a les indicacions de la Policia Local.

Malgrat tot, es manté la suspensió de l’activitat als centres educatius del municipi, així com les activitats previstes a les instal·lacions municipals i a l’aire lliure.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit
Categories
Més ambits geogràfics