El temporal Gloria deixa més de 40 milions d’euros en danys al Maresme

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Ahir, el Consell Comarcal del Maresme va reunir als alcaldes i alcaldesses de la comarca per fer valoració de les afectacions de la borrasca d’ara fa una setmana, que ha deixat serioses afectacions al territori.

Tot i que encara s’estan comptabilitzant desperfectes, la primera estimació dels danys del temporal Gloria al Maresme supera “de llarg” els 40 milions d’euros, una xifra en la qual no es recull el que costaran els dos ponts esfondrats entre Malgrat i Blanes.

La preocupació dels municipis, però, va més enllà de les xifres econòmiques de despeses que ha deixat el temporal, sinó també l’afectació dels sectors econòmics, com l’agrícola, que en el cas de l’Alt Maresme s’ha vist seriosament afectat.

En aqeust sentit, municipis com Tordera, Malgrat de Mar o Palafolls són dels que més han notat el pas de la borrasca. Només entre aquests 3 municipis se superen “amb escreix” els 25 milions d’euros, una xifra que encara podria augmentar quan es conegui l’abast total de l’afectació.

A la vegada, algunes empreses preveuen trigar encara uns dies tornar a la normalitat, i en el cas del sector turístic existeix la preocupació de no poder afrontar la propera temporada de Setmana Santa.

Els alcaldes i alcaldesses reunits ahir al Consell Comarcal van ser molt crítics amb la gestió feta per Renfe i també per les companyies elèctriques, i van expressar la necessitat de poder obtenir ajuts urgents, criticant que encara no s’hagin rebut les compensacions pels danys ocasionats pel temporal del passat mes d’octubre.

En aquest sentit, segons explica el CCM, les alcaldesses i alcaldes han coincidit que cal fer una “inversió paral·lela” replantejant-se el model territorial i seguint les indicacions dels experts que adverteixen de la vulnerabilitat del Maresme davant els efectes del canvi climàtic.

Entre les actuacions consensuades hi la reivindicació del territori de traslladar la via del tren del front marítim, el desplegament d’un model de transport eficaç per carretera i la intervenció en les rieres de la comarca.

Paral·lelament, el territori va organitzant iniciatives per netejar i recuperar l’entorn afectat pel temporal Gloria. En el cas de Blanes, el municipi ha convocat a la ciutadania aquest proper divendres al matí a Sa Palomera en una jornada de neteja voluntària de les platges, mentre que a Malgrat de Mar la neteja del litoral s’ha convocat per diumenge.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit
Categories
Més ambits geogràfics