Un total de 1.500 hectàrees de bosc del Montnegre resulten afectades per la cuca peluda del suro

Exemplar mort de cuca peluda del suro - Foto: RP
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email
Defoliació provocada per l’eruga del suro al Montnegre – ICGC

Aquesta és la conclusió d’un estudi fet per l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, i que fa referència a les afectacions a les alzines dels boscos del Montnegre després de la important presència de papallones de l’espècie Lymantria dispar, la coneguda com a cuca peluda del suro, durant l’any passat.

Es calcula que, durant el 2019, un total de 1.500 hectàrees de bosc del parc natural van quedar desfoliades com a resultat de l’acció d’aquesta papallona, que pon els ous especialment a les alzines i alzines sureres i d’on s’alimenta.

Oriol Bassa, enginyer de Forests de l’ADF del Maresme, ha explicat a RP que l’afectació de l’any passat va ser molt important, però alerta que, durant aquesta propera primavera, la presència de papallones pot ser encara més gran, i conseqüentment pot haver-hi una afectació més significativa dels arbres.

Segons puntalitza Bassa, el canvi climàtic, amb el seu conseqüent augment de les temperatures i els períodes de sequera, afavoreixen la proliferació d’aquest tipus d’espècies, que acaben atacant uns arbres més debilitats.

L’enginyer ha afegit també que l’afectació de la cuca peluda del suro és també conseqüència de la manca de gestió forestal adequada dels boscos mediterranis, recordant que als llocs on es fa una gestió correcta l’afectació d’aquestes plagues és molt menor.

Segons ha informat el Govern català, per a l’informe de l’afectació de l’alzina i alzina surera del Montnegre per part de la Lymantria dispar, l’ICGC ha fet servir imatges preses pel satèl·lit europeu Sentinel 2 entre maig i juliol de l’any passat, que després han estat processades espectralment amb tècniques d’observació de la Terra.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit
Categories
Més ambits geogràfics