URGENT

L’aturada de l’activitat econòmica posa damunt la taula l’aplicació d’ERTO a moltes empreses

Compartiu aquesta història

El coronavirus ha afectat a tots els àmbits de la societat, i un dels que ha posat més interrogants damunt la taula ha estat l’econòmic.

La paralització de l’activitat ha perjudicat a molts sectors econòmics i, de retruc, les persones que en depenen, ja siguin treballadors assalariats o bé autònoms, entre altres. Dins d’aquesta situació, moltes empreses han començat a apostar pels expedients de regulació temporal d’ocupació, coneguts amb les sigles ERTO, i que ja s’han posat en pràctica en algunes companyies de la nostra zona, com a Nylstar, a Blanes.

Aquests expedients serveixen per regular les condicions laborals dels treballadors d’una empresa, ja sigui reduint la jornada laboral del personal o, directament, suspenent la relació laboral.

Elisabeth Embid, advocada laboralista, ha explicat en declaracions a aquesta emissora que, amb la situació actual, és complicat definir el període concret durant el qual s’han d’aplicar els ERTO. Malgrat tot, sí que explica que la reducció de jornada ha de ser d’entre el 10 i 70%.

Embid explica que els expedients no poden deixar sense sou al treballador, i aquest ha de ser informat degudament per l’empresa, la qual li haurà de tramitar la prestació d’atur.

Per la banda de les empreses, es considera que l’obligació d’aturar la seva activitat per culpa del coronavirus es considera una causa de força major, per la qual es poden acollir a l’ERTO, però també s’hi inclouen la manca de subministraments de proveïdors o, directament, la manca de clients per la impossibilitat de sortir de casa .

A la vegada, les empreses queden exonerades de fer-se càrrec de les quotes de la seguretat social. Tot i així, Embid remarca que les empreses s’han de comprometre a mantenir la plantilla durant 6 mesos un cop s’aixequi l’estat d’alarma i es torni l’activitat.

Tot i així, l’advocada puntualitza que en el cas d’empreses que no s’han pogut acollir a causes de força major, aquestes han hagut d’apostar per ERTO ordinaris, sense el benefici de quedar exemptes de les quotes. 

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit

Àmbits geogràfics