La desescalada no permetria desplaçar-se fins a Blanes o Lloret quan es flexibilitzi la mobilitat

Imatge d'un control policial a Palafolls el mes d'abril - Foto: Policia Local de Palafolls
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email
Imatge d’un control policial a Palafolls – Foto: Policia Local de Palafolls

Ahir a la tarda, el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar el nou pla de desescalada cap al que va anomenar-se, en paraules del mateix executiu, “nova normalitat”. Es tracta d’un pla per fases –de la 0 i fins a la 3- que, segons preveu el Govern, s’ha d’allargar fins a finals de juny. Cada dues setmanes, si la situació avança correctament, s’entraria a una nova fase.

Un dels punts controvertits del pla és que la unitat territorial de referència per la desescalada serà la província o, en el cas de les Balears o les Canàries, l’illa. Aquest fet és polèmic perquè, basant-se en aquesta distribució territorial, quan s’arribi a la fase per poder fer-ho un palafollenc no podria desplaçar-se a ciutats veïnes com Blanes o Lloret però en canvi sí fer-ho fins a poblacions allunyades com Berga, Igualada o Manresa, que tot i situar-se a més d’un centenar de quilòmetres de la nostra localitat pertanyen a la província de Barcelona.

El pla de desescalada aprovat ahir pel Consell de Ministres preveu una primera fase –la zero- que començarà dilluns vinent, que permetrà la reobertura de comerços minoristes i serveis com perruqueries, que podran atendre els pacients amb cita prèvia i prioritzant els més grans de 65 anys. En aquesta fase també es permetrà la represa del negoci de l’hostaleria però només servint menjar per emportar als clients –sense poder servir a l’interior del local-, i els hotels i allotjaments turístics seguiran tancats. Abans de l’inici d’aquesta fase, aquest dissabte el Govern ja permetrà sortides al carrer per passejar o fer esport de forma individual.

En l’àmbit laboral es continuarà recomanant el teletreball en la mesura del possible, i en cas que no sigui així s’haurà de garantir que els treballadors entrin i surtin del lloc de treball de forma esglaonada.

Si tot es desenvolupa correctament, a partir del dilluns 11 de maig les províncies que compleixin els requisits entrarien a la fase 1, en què les terrasses dels bars podrien tornar a obrir, però només amb un 30% de la seva capacitat. En aquest moment serà possible quedar amb grups reduïts d’amics o familiars si no pertanyen a col·lectius vulnerables.

El Govern preveu l’entrada a la fase 2 a partir del 26 de maig, moment en què, entre altres, es permetria l’obertura de l’interior dels locals de restauració però amb limitacions d’aforament a un terç de la capacitat, la reobertura de cinemes i teatres també aforament limitat i la possibilitat de fer espectacles en llocs tancats amb menys de 50 persones i, a l’aire lliure, menys de 400 persones sempre i quan estiguin assegudes. A nivell educatiu, en aquesta fase 2 hi haurà certes excepcions que permetran reobrir els centres educatius, com activitats de reforç, assistència d’infants menors de 6 anys i proves d’accés a la universitat.

La darrera de les fases serà la 3, en la qual es flexibilitzarà la mobilitat, els comerços tindran aforament limitat al 50% i en l’àmbit de la restauració se suavitzaran les restriccions d’aforament i ocupació. En aquesta fase ja es permetrà el contacte social normalitzat entre persones no vulnerables i sense patologies prèvies, i s’hi preveu un retorn presencial a la feina amb ús d’equips de protecció individual, amb horaris esglaonats.

La mobilitat entre províncies no es permetrà fins a finals del mes de juny. En aquest sentit, caldrà esperar a superar les quatre fases del pla de desconfinament per poder moure’s pel territori i, per tant, els moviments que no estan permesos en l’estat d’alarma no es podran fer fins a finals de juny.

Malgrat el retorn progressiu al nou escenari de certa normalitat, durant els propers mesos es continuarà recomanant l’ús de mascareta i de mesures d’higiene en tots els àmbits.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit
Categories
Més ambits geogràfics