Blanes i Malgrat tanquen els accessos al Delta de la Tordera per protegir l’espai

Foto: Ajuntament de Blanes
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email
Foto: Ajuntament de Blanes

Els dos consistoris han procedit a tancar, durant els darrers dies, els accessos respectius a la zona del Delta, amb la intenció de protegir la fauna i la flora de l’espai, coincidint amb l’inici de la desescalada davant de la Covid-19.

Segons ha informat l’Ajuntament de Blanes, l’objectiu del tancament és protegir especialment la nidificació dels ocells que es produeix durant aquesta època de l’any. El consistori justifica la decisió argumentant que el desconfinament i l’augment de persones visitant aquest espai podria provocar greus conseqüències possiblement irreversibles en l’espai natural.

A més, afegeix l’Ajuntament blanenc, l’espai del Delta de la Tordera ja ha patit afectacions durant els darrers mesos, especialment amb el temporal Gloria del gener i les pluges de les darreres setmanes. Per tot plegat s’ha produït una “alteració important” de l’ecosistema que ha afectat principalment a les motes, la llera i la desembocadura del riu i, conseqüentment, de la flora i fauna que hi habita.

A la vegada, el confinament de la població ha fet que les espècies animals autòctones poguessin readaptar-se als canvis ocorreguts al seu hàbitat i poder refer-se sense la pressió humana. De fet, durant aquestes últimes setmanes, els animals han relaxat el seu comportament, i la nova aparició de persones en aquest espai podria provocar efectes negatius i imprevisibles per la viabilitat d’algunes de les espècies del territori.

Per la seva banda, l’Ajuntament de Malgrat de Mar ja va anunciar el passat dijous el tancament de l’accés des del municipi a la zona del delta, al·legant els mateixos motius de protecció de la nidificació de les aus i també pel risc de ferm inestable de l’espai.

Des del consistori blanenc s’ha recordat que la desembocadura del riu Tordera està inclosa en l’Inventari de Zones Humides de Catalunya del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya. En aquest sentit, l’espai està catalogat dins les “zones humides de la conca de la Tordera”, així com a la Xarxa Natura 2000 com a Lloc d’Interès Comunitari (LIC) per la presència, entre altres espècies, de la tortuga de rierol, la qual cosa fa que es catalogui l’espai, també, dins de les Zones Especials de Conservació (ZEC).

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit
Categories
Més ambits geogràfics