Palafolls arrenca el primer dia laborable de la fase 0 de la desescalada amb la majoria de comerços tancats

Foto: RP
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email
Foto: RP

Avui dilluns era la data marcada al calendari per l’inici de les noves mesures que ha establert el Govern espanyol per iniciar la desescalada, dins l’anomenada fase 0.

A partir d’avui poden reobrir els comerços de menys de 400 metres quadrats de superfície, però ho han de fer amb diverses condicions especials. Els establiments han de donar cita prèvia als clients, s’hi poden recollir productes comprats per telèfon o per internet, cal que hi hagi gel hidroalcohòlic a l’entrada i només pot haver-hi un client per cada treballador. Si l’establiment és d’autoservei, el client no pot anar a buscar els productes sinó que els hi portaran.

En el cas de botigues de roba, si es fan servir emprovadors cal desinfectar-los després de cada ús. La desinfecció i la neteja del comerç, de fet, s’estableix com a norma dos cops al dia. La roba dels treballadors cal rentar-la cada dia entre 60 i 90 graus de temperatura.

D’altra banda, també s’ha establert un horari preferent per la gent gran, que serà dins de les franges en què poden sortir al carrer, de 10 a 12 del matí i de 7 a 8 del vespre.

Totes les noves normes en els comerços que reobren a partir d’avui no s’apliquen als establiments que ja han estat oberts durant l’estat d’alarma.

Pel que fa a la restauració, els bars i restaurants poden obrir per oferir menjar per emportar i que els clients el vagin a buscar. Caldrà demanar-ho per Internet o per telèfon, caldrà cita prèvia per evitar aglomeracions i només es permetrà l’accés d’un sol client a l’interior per cada treballador.

Tot i així, avui al matí a Palafolls pocs dels comerços que podien obrir ho han fet, segons ha pogut comprovar in situ aquesta emissora.

Francesc Tresserras, president de l’ACEP, explica que entre els comerciants palafollencs hi ha ganes d’obrir però també molta incertesa, i considera que manca informació concreta sobre la situació.

Aquesta emissora ha pogut parlar amb la perruquera Ana Jiménez, que ha estat un dels comerciants que sí que ha decidit reobrir avui el seu negoci, per poder donar resposta a la llarga llista d’espera que tenien. Tot i així, explica que de moment no treballarà tota la plantilla, que es reincorporarà progressivament, i lamenta que hi hagi aspectes legals que encara no queden del tot clars.

Tot i així, en el cas de les perruqueries, la feina es reprèn amb estrictes mesures de prevenció i d’higiene.

Per la seva banda, aquesta emissora ha pogut parlar també amb Francesc Cano, president de l’Associació de Comerciants de Malgrat de Mar. Cano ha explicat que al seu municipi molts dels comerços també es mantenien avui tancats, i explica que en molts casos s’esperen a reobrir el proper dia 11.

A banda del sector comercial, a partir d’avui també es permeten les obres en edificis amb veïns, limitant la circulació dels treballadors per les zones comunes a l’entrada i la sortida de l’horari laboral i aplicant les mesures corresponents per prevenir el coronavirus. D’altra banda, a partir d’avui també es permet desplaçar-se als arxius a consultar documents que no estiguin disponibles a Internet.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit
Categories
Més ambits geogràfics