Palafolls podria passar dilluns a la fase 1 de la desescalada

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Així ho va proposar ahir dimecres Departament de Salut de la Generalitat. La consellera de Salut, Alba Vergés, va anunciar que es proposarà al Govern central que les regions de Girona, Lleida i la Catalunya Central passin a la fase 1 del pla de desescalada. A la Regió Sanitària Girona s’hi inclou Palafolls, així com altres municipis de l’Alt Maresme, com Malgrat, Calella o Pineda.

D’aquesta manera, les 3 regions que dilluns que ve passarien a la nova fase s’unirien a les regions de Terres de l’Ebre, el Camp de Tarragona i l’Alt Pirineu-Aran, que ja van passar a la fase 1 aquesta mateixa setmana.

La consellera Vergés ha dit que enviaran formalment la proposta al Ministeri de Salut, que és on s’ha d’acabar donant el vistiplau a la decisió.

Si finalment el Govern espanyol accepta la proposta, a partir de dilluns que ve els palafollencs i palafollenques podrien fer reunions de fins a 10 persones en domicilis, sempre que es puguin mantenir els 2 metres de distància, així com les famílies podrien viatjar juntes en cotxe.

Dins de la fase 1 en què s’entraria dilluns només es permet la mobilitat dins de la província o regió sanitària, exceptuant els motius laborals, d’assistència a persones dependents o per causes de força major. Dins de la mateixa província o regió sanitària es podrà anar al municipi del costat per fer-hi activitats socioeconòmiques.

A partir de la fase 1, els bars i restaurants poden obrir terrasses al 50% de la seva capacitat, amb separació de 2 metres entre taula i taula i un màxim de 10 persones per taula, amb distància també entre elles. Els hotels poden operar sense límit d’ocupació però sense oferir serveis com gimnasos o piscines. Pel que fa als comerços i locals d’activitats de serveis professionals de menys de 400 metres quadrats, aquests poden obrir sense reserva de cita prèvia., així com poden reprendre l’activitat les administracions de loteria. A la fase 1 també es poden tornar a celebrar misses, amb distància de seguretat entre els assistents. Els enterraments es limiten a un màxim de 15 persones, sense comptar el sacerdot, i als tanatoris fins a 15 persones a l’aire lliure i 10 en espais tancats.

En totes les activitats caldrà, en definitiva, reduir l’aforament a un 30% del que era habitual abans de l’estat d’alarma i garantir la distància física d’almenys 2 metres entre clients.

D’altra banda, cada ajuntament decidirà com es gestiona l’activitat dels mercats ambulants a l’aire lliure, que hauran de delimitar la distància entre parades i limitar l’aforament a un terç del màxim.

Mentre que dilluns serien ja 6 les regions sanitàries que haurien passat a la fase 1, les regions de Barcelona i les dues àrees metropolitanes –nord i sud- encara caldrà esperar-se per passar de fase, ja que allà s’hi concentra un 66% de tota la població de Catalunya i és on, en conseqüència, el risc de rebrot és més alt. Davant d’això, el Departament de Salut estudia poder aplicar alguna proposta de caràcter intermedi, tenint en compte les diferències territorials d’aquestes regions.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit
Categories
Més ambits geogràfics