El Maresme supera l’àrea metropolitana i Catalunya en ús del català

Foto: Pixabay
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Aquest és un dels resultats que s’extreuen de l’Enquesta d’usos lingüístics de la població al Maresme, i que van ser presentats el passat 8 de maig en una sessió en línia organitzada per la Direcció General de Política Lingüística.

L’enquesta indica que un 95,5% de la població del Maresme de 15 anys i més entén el català, un 84,1 % el sap parlar, un 86,1% el sap llegir i un 68,3 % el sap escriure. Aquests percentatges superen els de l’àmbit metropolità i també els del conjunt de Catalunya en totes les habilitats.

Segons es desprèn de l’enquesta, en nombres absoluts, al Maresme hi ha 355.500 persones de 15 anys i més que entenen el català, 313.000 que el saben parlar, 320.500 que el saben llegir i 254.300 persones que el saben escriure.

D’altra banda, l’enquesta mostra que el percentatge de població que usa el català –un 79,4%- és més alt que el de l’àmbit metropolità –un 72,6%- i el de Catalunya –un 76,4%. També es destaca que un 42,2% de la població adulta del Maresme usa el català al llarg del dia tot i que no és la seva llengua inicial.

Durant la presentació dels resultats de l’enquesta, la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, va emplaçar a treballar per fer disminuir el percentatge de població que encara no sap parlar català i el que el sap però encara no l’utilitza.

Per àmbits, els resultats mostren que a l’Administració local i a la de la Generalitat, els usos de català dels maresmencs, sol o acompanyat amb el castellà, són els més alts de tots els àmbits estudiats i que l’ús del castellà, sol o acompanyat, és força més baix (al voltant del 28 %). En altres espais, com per exemple les entitats financeres i amb el metge o la metgessa el català és també majoritari –prop d’un 50%. En aquests dos àmbits, segons indica l’enquesta, els usos combinats de català i castellà són més alts que a les administracions.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit
Categories
Més ambits geogràfics