Ja és obligatori dur mascareta als espais públics

Foto: Juraj Varga - Pixabay
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Avui dijous ha entrat en vigor l’obligatorietat de portar mascareta als espais públics. La normativa estableix que cal portar-ne en espais oberts o tancats, sempre que no es puguin garantir els 2 metres de distància física de seguretat entre persones. De la norma en queden exclosos els menors de 6 anys.

A la vegada, la mesura també contempla altres excepcions, ja que queden excloses de l’obligació de dur mascareta les persones que tinguin dificultats respiratòries, amb contraindicacions per motius de salut o discapacitat o quan sigui incompatible amb l’activitat que es realitzi, com pot ser sortir a córrer. En aquest sentit, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha dit que cal portar-la “si no es pot mantenir la distància de seguretat”, i que en el cas d’anar amb patinet, monopatí o bicicleta, si no es pot mantenir la distància, també cal portar-la posada.

Els incompliments per no portar mascareta poden comportar sancions d’entre 100 i 30.000 euros, després que els cossos de seguretat hagin advertit a qui se salti la normativa.

Tot i que la mesura no obliga a posar mascareta als menors de 6 anys, sí que en recomana l’ús pels infants de 3 a 5.

Pel que fa al tipus de mascareta que cal utilitzar, la normativa considera preferents les higièniques o quirúrgiques que cobreixin el nas i la boca, incloent aquí les mascaretes fetes de roba.

A dins el cotxe també caldrà portar-la si es viatja amb persones amb qui no es convisqui.

El Ministeri de Sanitat ha justificat aquesta normativa d’ús generalitzat de les mascaretes per part de la població per reduir la transmissió comunitària de la Covid-19, degut a la seva “alta transmissibilitat” i per l’eficàcia demostrada per les mascaretes a l’hora de bloquejar l’emissió de gotes infectades.

 

 

Foto de portada: Juraj Varga – Pixabay

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit
Categories
Més ambits geogràfics