URGENT

El Tribunal Suprem prohibeix l’exhibició de banderes no oficials als edificis públics

Compartiu aquesta història
Imatge de la façana de l’Ajuntament de Palafolls – Foto: RP

El Tribunal Suprem ha establert que només les banderes oficials poden onejar als edificis públics. La decisió, coneguda ahir, prové d’un cas a Santa Cruz de Tenerife, a les Canàries, on per un acord de ple es va decidir penjar la bandera independentista canària, no oficial a la comunitat autònoma.

Segons afirma la sentència del Suprem, les administracions públiques tenen el deure de neutralitat i objectivitat, i considera que penjar banderes no oficials és incompatible amb el marc constitucional vigent.

Amb aquesta sentència, qualsevol bandera que no sigui la oficial ja no es permet que onegi al balcó dels ajuntaments. En el cas de Palafolls, això implicaria que, ara mateix, la bandera LGTBI o la pancarta amb l’arc de Sant Martí i el missatge “Tot anirà bé” s’haurien de retirar del balcó consistorial, on només hi podrien romandre onejant la bandera municipal, l’espanyola, la catalana i la de la Unió Europea.

La decisió del Tribunal Suprem respon a un recurs presentat per l’advocat de l’Estat presentat contra una sentència anterior del Tribunal Superior de Justícia de les Canàries, del novembre de 2017, que donava la raó a l’Ajuntament de Santa Cruz de Tenerife, considerant que era legal hissar una bandera no oficial a la vorera exterior de l’edifici en un pal auxiliar. El Suprem, però, considera que penjant la bandera tricolor canària es va incomplir l’ordenament jurídic perquè “no és la bandera oficial i, per tant, no se li pot atribuir la representativitat del poble canari com defensa l’Ajuntament”, malgrat que la decisió va ser acordada pel ple del consistori.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit

Àmbits geogràfics