El consum de plàstics d’un sol ús augmenta durant el coronavirus

Foto: Pixabay
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

L’arribada de la pandèmia de la Covid-19 ha fet que hagi incrementat de forma considerable l’ús de plàstics d’un sol ús, amb una conseqüent contaminació que també ha anat en augment.

Segons l’Agència de Residus de Catalunya, les deixalles d’envasos de plàstic han augmentat un 19 per cent, sense incloure en aquest cas les bosses o el film per embolicar.

D’altra banda, també s’ha disparat l’ús de material sanitari, com guants, mascaretes o bates –en aquest cas, s’ha multiplicat per quatre-, i en molt casos, alguns d’aquests elements acaben llençats al medi natural.

En aquest sentit, aquesta setmana passada el Govern espanyol anunciava la creació d’un impost pels plàstics d’un sol ús amb l’objectiu de reduir-ne el consum. Segons va anunciar la ministra per la Transició Ecològica, Teresa Ribera, es tracta d’un impost amb caràcter indirecte que gravarà amb 0,45 euros per quilogram la fabricació d’aquests plàstics, així com la seva importació i adquisició; una mesura amb la qual l’executiu preveu recaptar fins a 724 milions d’euros.

Helena Guasch, investigadora del CEAB que actualment lidera un projecte per estudiar la contaminació dels plàstics a rius de tot el món, valora positivament l’anunci del Govern espanyol i puntualitza que no deixa de ser una implementació de la normativa europea per reduir els plàstics d’un sol ús.

Guasch explica que l’avantprojecte de llei que ha aprovat el Govern espanyol planteja també aspectes de millora del reciclatge, així com l’economia que l’envolta.

La investigadora recorda que caldrà reciclar molt més del que es feia abans, i considera que les decisions polítiques que s’apliquin han d’acabar afavorint la implicació ciutadana a nivell d’hàbits de consum.

Entre altres, Guasch també fa referència al consum de l’aigua de l’aixeta per reduir també el consum de plàstics; un dels diversos hàbits que encara necessiten ser normalitzats per part de la ciutadania durant el dia a dia.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit
Categories
Més ambits geogràfics