Alerten de l’amenaça que suposa l’eruga peluda del suro pels boscos del Maresme

Exemplar mort de cuca peluda del suro - Foto: RP
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email
Exemplar mort de cuca peluda del suro – Foto: RP

A mitjans de juliol de l’any passat, i de cop i volta, van aparèixer de forma notòria milers de papallones als carrers de Palafolls.  Eren cuques peludes del suro, una papallona que ataca a les alzines sureres febles i que s’havia estès per gran part de la comarca.

Malgrat els tractaments que es van fer en alguns boscos del Montnegre Corredor per controlar aquesta plaga, l’eruga continua deixant sense fulles els boscos del nord i centre del Maresme, afectant ja a mitja dotzena de municipis, entre ells Tordera.

L’alerta l’ha posat la Federació d’ADF del Maresme i Vallés oriental, que explica que la greu afectació modifica el funcionament natural dels boscos ja que, alerten, es redueix la producció forestal de les espècies afectades, i , amb menys arbres,  s’incrementa la llum i ‘efecte del sol, cosa que redueix la humitat del sòl i afectant el creixement de les espècies vegetals d’ombra.

Oriol Bassa, tècnic de l’ADF, explica que aquest insecte és autòcton, però que es converteix en plaga pot afectar mediambiental i econòmicament. Enguany ha afectat a municipis del sud.

L’afectació intensa diversos anys en un mateix arbre debilita l’exemplar fins arribar a la seva mort, i en cas d’episodis greus, incrementa el risc d’incendis forestals.

La pròpia ADF explica que, d’altra banda, l’increment d’aquesta cuca peluda del suro  també ha comportat un augment dels seus depredadors naturals com ocells insectívors, micromamífers insectívors o insectes, com l’escarabat lluent, però que no són suficients per aturar o controlar la plaga, que continua expandint-se i incrementant l’afectació als boscos de la comarca.

Per tot plegat l’entitat demana coneixer l’afectació real i actual de la plaga per poder planificar el seu control: afavorint la resposta natural i potenciant els tractaments biològics per minimitzar els danys al bosc d’aquesta plaga. Bassa assegura que els boscos cuidats són menys atacats, ja que els exemplars estan més forts que no pas en boscos sense cuidar.

Es calcula que, durant el 2019, un total de 1.500 hectàrees de bosc del parc natural del Montnegre i Corredor van quedar defoliades com a resultat de l’acció d’aquesta papallona, que pon els ous especialment a les alzines i alzines sureres i d’on s’alimenta.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit
Categories
Més ambits geogràfics