Palafolls no preveu cedir el superàvit al govern central

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Actualment el superàvit dels consistoris s’han de destinar a eixugar deutes amb entitats financeres. En cas que no hi hagi deute viu, com el cas de Palafolls, el govern central limita en què es poden usar aquests diners estalviats i només permet fer operacions i inversions financerament sostenibles.

Amb la pandèmia de coronavirus ha permès també destinar el 20% d’aquests diners a accions de suport per mitigar l’impacte de la covid19. A Palafolls, per exemple s’han tirat endavant dues línies d’ajut directe a famílies i empreses.

Ara el govern espanyol demana voluntàriament als ajuntaments que cedeixin el superàvit restant a l’Estat, a mode de prèstec a favor de l’Administració General de l’Estat pel total dels seus romanents de tresoreria. A canvi el govern central els retornarà el 35% d’allò aportat en els propers anys per tal que puguin fer accions emmarcades en política de cures, mobilitat, desenvolupament sostenible i cultura.

L’alcalde de Palafolls, i regidor d’hisenda, Francesc Alemany assegura que la gran majoria de consistoris no accedirà a aquesta mesura proposada per l’Estat per dos motius principals. El primer per que el romanent s’ha generat al municipi i s’hauria de gastar en el municipi en qüestió, però també per que cada municipi té necessitats diferents.

Alemany assegura que no té sentit aquesta mesura i assegura que s’assembla a un xantatge. L’alcalde recorda que els consistoris fa anys que reclamen poder gestionar aquests diners estalviats sense perdre l’autonomia municipal.

L’any passat l’Ajuntament de Palafolls va liquidar el pressupost amb un superàvit de més de 3 milions i mig d’€.

D’altra banda, i fruit d’un acord entre les entitats municipalistes i el Departament d’Interior de la Generalitat, el 85% dels imports de les sancions interposades als pobles arran de l’Estat d’alarma es destinaran als propis municipis.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit
Categories
Més ambits geogràfics