Descobert un forn iber a Santa Susanna

Foto: ATICS
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email
Foto: ATICS

Unes excavacions arqueològiques fetes a Santa Susanna han posat al descobert el que sembla que seria un forn de l’època dels ibers dedicat a la producció d’àmfores, un element bàsic a l’antiguitat per conservar i transportar tota classe d’aliments. De fet, s’han trobat també restes d’algunes àmfores al perímetre proper al fons, que estava amagat sota terra en una finca privada a la part alta d’un petit turó del municipi.

Els treballs van començar ja l’any passat, quan el propietari de la finca duia terme unes obres. Un cop descobert el jaciment es va dur a terme una primera prospecció, on va observar-se el forn, que s’ha començat a excavar enguany. El forn, construït amb una barreja de fang, argila i palla, té una doble cambra i un mur central, i segons els experts que s’han encarregat de l’excavació, aquest equipament podria haver tingut fins a 3 metres d’alçada i una longitud de fins a 6 metres. Se sospita que aquest forn formava part d’un complex important de producció de ceràmica.

Joan Garriga, arqueòleg director de l’excavació, n’ha parlat en declaracions a aquesta emissora.

Ara, la intenció és continuar excavant a la recerca de més restes que ajudin a estudiar la cultura ibera i, concretament, el procés de producció d’aquests forns en l’època en què es van començar a abandonar les estructures iberes per adoptar les costums romanes, entorn al segle I aC.

Garriga, però, explica que la troballa és força excepcional a la zona, on no es coneixen centres de producció ibèrics ceramistes, dels quals sí que n’hi ha a Lleida o València.

Les restes de Santa Susanna se sumen a les més properes com les descobertes a Blanes o a Lloret, amb els jaciments de Puig de Castellet i Montbarbat. De fet es creu que el forn de Santa Susanna donava cobertura aquestes poblacions ibers així també a la que està documentada a la zona de Montpalau.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit
Categories
Més ambits geogràfics