Avui fa un any que es detectava el primer cas de coronavirus a Palafolls

Imatge: Pete Linforth - Pixabay
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Des d’aquell 16 de març del 2020 s’han diagnosticat un total de 467 positius al nostre municipi. Tot i així, és molt probable que els contagis hagin estat molts més, perquè en el moment d’iniciar-se la pandèmia no es feien gaires proves diagnòstiques i més endavant només es duien a terme a aquelles persones amb símptomes evidents i compatibles amb la Covid-19.

El primer cas de coronavirus a Palafolls es va conèixer l’endemà de l’inici de l’estat d’alarma. Va ser el cas d’un resident del centre Pinya de Rosa que havia ingressat a l’Hospital de Can Ruti de Badalona per una altra dolència i, després de les proves pertinents, va detectar-se el positiu. Va ser un cas lleu i es va recuperar de la covid sense complicacions.

A finals del mes de març, l’Ajuntament de Palafolls reconeixia les primeres defuncions per culpa de la Covid-19 al nostre municipi. Les dues defuncions s’havien produït en persones menors de 65 anys i sense patologies prèvies conegudes. Aquest fet desconcertava i preocupava a les autoritats locals, ja que eren persones fora del grup de risc o del considerat de més vulnerabilitat davant d’aquesta pandèmia.

Des de llavors, la pandèmia ha deixat una forta empremta a tot el país, també a Palafolls. No només pel que fa a salut, sinó també a l’economia. Les restriccions en el comerç i la restauració ha causat quantioses pèrdues al teixit empresarial del nostre municipi, que s’han intentat esmorteir amb ajuts directes de l’Ajuntament i de la resta d’administracions. Uns problemes que han impactat en l’economia familiar, amb un augment de les persones que han hagut de demanar ajuda als serveis socials per les despeses més bàsiques, com el menjar.

Malgrat tot aquets escenari, el confinament i els canvis de vida que va caldre afrontar també van servir per posar en valor la tasca feta des del teixit social de Palafolls. Així ho ha expressat en una entrevista a l’Informatiu Migdia l’alcalde de Palafolls, Francesc Alemany.

L’alcalde considera que l’afectació de la pandèmia i l’impacte també sense precedents del temporal Gloria han servit per aprendre diverses lliçons, entre les quals que cal ser superar el prejudici que afirma que l’administració és lenta. En aquest sentit, Alemany creu que cal ser més àgils i també capaços de reorganitzar-se a l’hora de donar la resposta que cal a la ciutadania.

La Covid-19 deixa a hores d’ara uns registres similars als de l’estiu, amb 6 contagis detectats la passada setmana a Palafolls. La pressió hospitalària també va a la baixa lentament, i és que segons la darrera actualització de dades de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva actualment hi ha un total de 41 pacients ingressats als hospitals i sociosanitaris de Calella i Blanes, 9 menys que fa una setmana. Cal destacar també, però, 7 defuncions en aquesta setmana passada. En aquests últims dotze mesos s’han registrat 1.461 ingressos per coronavirus i un total de 245 defuncions.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit
Categories
Més ambits geogràfics