Les obres d’un supermercat prop de l’Hospital de Calella permeten descobrir les restes d’una casa romana

Jaciment del Roser. Calella.com
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Les prospeccions arqueològiques que un grup de 6 arqueòlegs estan realitzant a l’antic aparcament de l’Hospital 2, davant del tanatori de Calella, han permes desenterrar  les restes romanes del jaciment del Roser, un dels més importants de tota la Península Ibèrica.

Podria tenir una extensió de més de 2.000 metres quadrats, tot i que no l’excavaran sencer, sinó que estan supeditats a les obres de construcció del supermercat Aldi.

és que justament la construcció d’aquest supermercatb és el que ha motivat aquesta prospecció, que finança el mateix supermercat.

Jaciment del Roser. Calella.com

El jaciment del Roser era un centre productor d’àmfores, els recipients de ceràmica, amb dues nanses, utilitzades pels pobles mediterranis de l’antiguitat per guardar i transportar líquids, especialment vi i oli, però també cereals i altres productes.

El jaciment quedarà al nivell dels aparcaments del futur Aldi. Tindrà un accés independent per poder-lo visitar, fins i tot s’està plantejant la idea de fer visites guiades.

No és un descobriment nou. Ja des dels anys 80 se sap de la seva existència de les restes d’aquesta casa senyorial romana on també es fabricava el vi, a més de les àmfores.  Ja s’han localitzat pintures de l’època i esperen trobar també mosaics a mesura que continuin les prospeccions. El que encara no han detectat és l’atri, el pati interior que feia de centre de la casa romana, al voltant del qual s’obrien les diferents cambres i que podria localitzar-se sota la N-II.

En aquesta zona és on Aldi vol construir un nou supermercat. Per això ha aportat 300 mil euros per fer aquesta prospecció arqueologica que permetrà replantejar tot l’edifici del supermercat. Després haurà de ser l’administració pública qui se’n cuidi de museïtzar-ho i acabar de fer les prospeccions. 

Hi ha campanyes que demanen aturar el supermercat i respectar les restes en la seva totalitat, mentre que el govern assegura que la millor forma de conservar les restes és museïtzar-les de la forma que ja tenen previst i asseguren que seran visitables

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit
Categories
Més ambits geogràfics