URGENT

L’ampliació de la dessalinitzadora de Blanes multiplicarà per quatre la seva producció

Compartiu aquesta història

El Govern ja ha iniciat els tràmits per ampliar aquesta dessalinitzadora que es troba a la riba blanenca del riu i que dessala l’aigua de mar per fer-la apta per a l’ús domèstic.. El Consell Executiu ha impulsat la realització del reconeixement geotècnic als terrenys destinats  a l’ampliació de la planta. Així ara es farà  el sondeig, l’assaig de penetració dinàmica i l’extracció de mostres del terreny per ajudar a determinar on s’acabarà realitzant l’ampliació amb la voluntat de minimitzar les possibles afectacions.

L’ampliació de la planta n’incrementarà la capacitat de producció d’aigua dessalada, que es multiplicarà per 4, passant dels 20 als 80 hectòmetres cúbics a l’any. 

Aquesta és una actuació estratègica de la planificació hidrològica que comportarà una inversió propera als 220 milions d’euros i que es duu a terme amb un doble objectiu. D’una banda garantir la impulsió d’aigua al sistema Ter Llobregat, d’on s’abasteix a més de 5,5 milions de catalans. L’altre objectiu és reduir progressivament les extraccions del riu Ter cap a l’àrea de Barcelona.  

Aquesta actuació forma part del Pla d’Inversions i Reposicions 2019-2023 a la xarxa bàsica d’abastament Ter-Llobregat, aprovat pel consell d’aquest ens del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, fa dos anys.

La dessalinitzadora de Blanes, va ser la primera del país i es va inaugurar fa 19 anys per garantir l’abastament d’aigua, en un primer moment, als municipis del Maresme nord i del sud de la Selva, però també evitar la salinització dels aqüífers de la Tordera per culpa de la creixent demanda del territori.

Amb la sequera dels anys 2007 i 2008 es va ampliar la dessalinitzadora per duplicar-ne la capacitat fins a 20 hm3 i ajudar a l’abastament d’aigua a l’àrea metropolitana de Barcelona a través del sistema Ter- Llobregat.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit

Àmbits geogràfics