Entra en vigor la nova tarifa de la llum

Foto: olarts - Pixabay
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Avui, 1 de juny, ha entrat en vigor la nova estructura tarifària de l’energia elèctrica, que comporta canvis i afectacions en el consum de la llum als usuaris.

Per als contractes de fins a 15 kW -és a dir, la majoria de domèstics i algunes petites empreses i locals comercials- s’estableix com a única opció la tarifa de tipus 2.0TD, que contempla tres períodes horaris amb tres preus de l‘energia diferents.

A partir d’avui, doncs, segons el moment del dia en què es consumeixi energia elèctrica, aquesta es pagarà a un preu o a un altre, seguint el nou esquema.

De 10 del matí a 14h del migdia i de 18h de la tarda a 22h del vespre es considera període punta, i és quan l’energia és més cara. D’altra banda, de 8 a 10h del matí, de 14h del migdia a 18h de la tarda i de 22 a les 00h de nit s’estableix el període pla, amb un preu mitjà. Per últim, es contempla un període vall entre les 00h de la nit i les 8 del matí, unes hores durant les quals l’energia utilitzada serà més econòmica. Aquest últim període de llum més barata també s’aplicarà al llarg dels caps de setmana i dies festius d’àmbit estatal.

Oriol Contreras, responsable de l’Oficina d’Informació al Consumidor de Palafolls, explica que aquest cop es tracta d’un canvi notable de la factura.

Des d’avui, doncs, a cada contracte se li atorga, tant al període de potència vall com al de potència punta, la potència que es tenia contractada fins ara.

Contreras recorda que es podrà escollir la potència contractada en aquests dos períodes diferenciats, la qual cosa es podrà començar a valorar i analitzar un cop arribi la primera factura.

Alguns experts consideren que sense canviar els hàbits, la nova factura pot suposar una rebaixa en el preus per a un consumidor domèstic mitjà, mentre que als que tenien una tarifa amb discriminació horària poden veure incrementada la factura en 4 o 5 euros mensuals, és a dir, 60 euros al cap de l’any. Això es deu al fet que els consumidors amb una tarifa de discriminació horària concentraven el seu consum a la nit i al matí, amb l’energia més barata, i ara bona part de les hores més cares -el període punta- es concentren al matí.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit
Categories
Més ambits geogràfics