Instal·laran plaques solars als antics peatges de les autopistes per fer autosuficient la xarxa viària

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

La Generalitat ha anunciat aquest dilluns que s’impulsarà uin projecte per instal·lar plaques fotovoltaiques a l’espai alliberat de les quatre grans àrees de peatge de l’autopista del Maresme i també la C-33.

L’objectiu, segons el govern català, és generar una energia verda que permeti fer autosuficient la xarxa viària de la Generalitat, abastint-la amb els 20.000 MWh d’energia a l’any que generarà les plaques en una superfície d’11 hectàrees. En aquest sentit, l’executiu afirma que les zones de peatge de Vilassar, Arenys de Mar, Santa Susanna i Mollet del Vallès tenen un “gran potencial fotovoltaic” gràcies a les condicions de terreny pla i la bona radiació solar.

El vicepresident de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, afirma que és una aposta per lluitar contra el canvi climàtic. Són declaracions a Mataró Audiovisual.

Segons ha remarcat Puigneró, el 40% de les emissions de CO2 a Catalunya provenen del trànsit, i per això es vol actuar en la reducció en aquest àmbit.

Paral·lelament, el govern català preveu que l’excedent que pugui generar-se a partir de les plaques solars es pugui destinar a la instal·lació d’electrolineres i també altres usos.

Segons informa la Generalitat, el projecte es redactarà durant l’any vinent i les plaques estaran instal·lades el 2023. El govern calcula que el projecte pot generar un estalvi de 5.000 tones de CO2 cada any, i la inversió prevista és de 8,5 milions d’euros.

Les tasques per desmuntar els peatges de les autopistes continuen, i precisament ahir dilluns va quedar ja alliberats els tres carrils per sentit del tronc de l’autopista a les àrees de Vilassar i de Mollet del Vallès. El govern preveu que durant la primera quinzena de novembre quedaran alliberats també els de Santa Susanna i Arenys.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit
Categories
Més ambits geogràfics