URGENT

Blanes insisteix a l’ACA perquè aturi els abocaments de residus d’una empresa palafollenca a la badia

Compartiu aquesta història

L’Ajuntament de Blanes ha tornat a demanar a l’Agència Catalana de l’Aigua que anul·li l’expedient que permet a una empresa de Palafolls fer abocaments de residus “tòxics”, afirma l’ens local, a la badia del municipi.

De fet, des que l’ACA va autoritzar a les empreses portar les seves aigües residuals fins a Blanes per abocar-les mar endins, el municipi ha estat negant permisos d’obres per tal d’evitar-ho.

El consistori porta reclamant-ho des del 2012, que és quan haurien començat els abocaments per part de, llavors, tres empreses del polígon d’en Puigvert. El motiu, segons l’ajuntament blanenc, és que l’ACA no va demanar els informes preceptius a l’Ajuntament ni tampoc va presentar el projecte a exposició pública ni acompanyat de cap valoració tècnica d’impacte ambiental.

L’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, afirma que el consistori sempre ha qüestionat l’autorització de l’ACA per fer aquests abocaments, i que ara treballaran per impugnar-la i que quedi anul·lada “de ple dret”. A la vegada, lamenta la manca de participació tant de l’ajuntament com de la ciutadania en l’expedient, i sobretot es mostra preocupat per l’afectació mediambiental que podria produir-se i que no es concreta al document. En aquest sentit, Canosa diu que l’autorització gairebé permet que les empreses facin els abocaments i que es valori a posteriori si hi ha efectes en el medi natural.

L’alcalde ho ha assegurat així en declaracions a Ràdio Palafolls.

Els expedients amb què compta el consistori afirmen que, a banda d’aigua, als abocaments hi ha “elements altament tòxics”, com salmorra, nitrogen i fòsfor.

L’Ajuntament de Blanes admet que no hi ha bona relació amb l’Agència Catalana de l’Aigua, situació que ja fa anys que s’arrossega. Ara Canosa espera que, si s’acaba anul·lant l’autorització pels abocaments, això serveixi també per millorar unes relacions que, afirma l’alcalde, “disten molt del que haurien de ser”.

Per tot plegat, l’Ajuntament de Blanes demana la nul·litat de l’expedient que va permetre en el seu moment fer aquests abocaments, i que l’ACA ho faci “d’ofici”. Sinó, el consistori afirma que es veurà obligat a presentar la demanda corresponent per declarar-ho nul “de ple dret”.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit

Àmbits geogràfics