URGENT

20 milions per evitar inundacions al Delta de la Tordera

Compartiu aquesta història

Com ja us informavem ahir, Palafolls ha acollit aquest dimecres la presentació del pla de gestió de motes que ha preparat l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) pel tram final de la conca del riu Tordera.

Aquest projecte suposarà una inversió de prop de 20 Milions d’EUR per tal d’incrementar la capacitat hidràulica i millorar la qualitat de l’ecosistema fluvial en el tram final de la Tordera. 

Després dels aiguats de l’octubre del 2019, el temporal Gloria i les inundacions de l’abril del 2020, l’ACA ha identificat fins a cinc trams amb risc d’inundació alt.

Ja després dels temporals de fa 2 anys, l’ACA va reposar motes i lleres a l’estat previ a les inundacions i es va comprometre a proposar accions per millorar i evitar nous episodis com els viscuts al Gloria.

Hi ha diferents mesures a fer al riu entre Blanes, Malgrat de Mar i Palafolls. La primera consisteix en la reordenació de les motes en el tram final del riu, entre  Malgrat i Blanes. S’ampliarà la llera en prop de 8 hectàrees al marge dret i de 9 hectàrees a l’esquerra, creant noves motes de 2 metres d’alçada i de 3 metres d’amplada més integrades en l’entorn, així com la reposició de camins i serveis afectats.

La segona mesura es farà íntegrament a Palafolls, i proposa augmentar la mota del marge dret del riu al tram més afectat pel Gloria, al Pla d’en Bigas, a tocar de la potabilitzadora.

La tercera mesura actuarà sobre el Rec Viver, que passa per Palafolls i desemboca directament al mar, molt a prop de la desembocadura de la Tordera. Aquí es preveu l’ampliació de la llera a un màxim de 10 metres d’amplada en un tram de 2 quilòmetres. 

Segons el director de l’ACA, Samuel Reyes, ara hi haurà dos mesos per discutir amb els agents implicats aquestes mesures proposades.

Amb aquestes actuacions, i en cas de produir-se avingudes en un període retorn de 100 anys, calculen que els danys es podrien reduir en un terç respecte els actuals.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit

Àmbits geogràfics