URGENT

Preocupació a la comarca pels efectes del canvi climàtic

Compartiu aquesta història

Fa uns dies, La Vanguardia va publicar un article que indicava que el 75% dels municipis del maresme incompleixen la protecció davant les inundacions. Alguns d’ells per tenir el pla de l’INUNCAT desactualitzat i altres per no tenir cap pla de protecció davant aquests fenòmens. 

Tal com preveuen els experts en canvi climàtic, cada vegada seran més freqüents els episodis de fortes pluges i els efectes derivats del canvi climàtic. Un exemple és que estem a finals d’octubre i es registren temperatures de més de 20º a primera hora del matí.

Un dels efectes que més patirem a causa d’aquestes pluges són les inundacions. I, és que, la Generalitat ja les preveu a la seva cartografia d’inundabilitat territorial, no només en zones agrícoles, sinó també en zones residencials o industrials com a la zona del TecnoCampus de Mataró o a la zona del Carrefour de Cabrera de Mar. AIxí ho ha indicat Oriol Bassa, enginyer i expert en canvi climàtic.

Bassa recalca la importància de tenir un pla actualitzat de l’INUNCAT, en el cas de les pluges, o de l’INFOCAT, en el cas d’incendis. Alguns municipis, com és el cas de Palafolls, o d’altres com Arenys de Munt i Premià de Mar, mai s’ha redactat aquest tipus de plans de defensa. En aquest sentit, Oriol Bassa indica que és important tenir en compte l’ajuda que suposa diposar d’un pla INUNCAT. Aquest permet a les autoritats competents actuar de forma que es minimitzen els danys causats pels temporals. 

Tot i això, recalca que no només és una feina de l’administració. Segons diu, els propietaris, ja siguin agrícoles a industrials, haurien de tenir cura també del que pot passar a les seves instal·lacions. En aquest cas, recomana que es facin plans d’inundabilitat per poder protegir aquestes zones és on possible que hi hagi més inundacions. 

Bassa senyala que aquest ha de ser un compromís per part de tothom. Tal com diu, la població ha de prendre consciència de que el canvi climàtic és una realitat. Per exemple, els experts ja auguren que en tres mesos hi haurà sequera i, actualment, les dessalinitzadores ja treballen a ple rendiment per abastir tota la població. 

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit

Àmbits geogràfics