URGENT

L’alcohol és el primer motiu d’atenció en els centres especialitzats de la xarxa de salut mental i addiccions

Compartiu aquesta història

L’alcohol es tracta de la droga més consumida, tant per adults com per joves, i acceptada a la nostra societat. En aquest sentit, els professionals dels Centre d’Atenció i Seguiment a les Drogodependències (CAS) de les comarques gironines alerten de la magnitud del problema de l’addicció a l’alcohol i subratllen la comorbiditat associada que produeix la seva ingesta. 

En el marc concret de la campanya de sensibilització d’enguany: “Per a una bona salut emocional, menys alcohol és millor”, impulsada pel Departament de Salut, els experts dels CAS corroboren el perjudici de veure en l’alcohol l’“aliat” per apaivagar situacions estressants o d’utilitzar-lo per “aconseguir benestar”. 

Segons l’enquesta de Salut de Catalunya (2021), la prevalença del consum de risc d’alcohol en la població de 15 anys i més és del 4,9%. Els homes tenen el percentatge de consum de risc superior (7,7%) al de les dones (2,2%). Les persones més joves són les que tenen un percentatge de consum de risc d’alcohol més alt (7,2% de 15 a 44 anys). La prevalença disminueix a mesura que augmenta el grup d’edat. 

L’informe també mostra que les persones de la classe social menys afavorida són les que tenen el percentatge més alt de consum de risc d’alcohol (5,8% classe III). La prevalença del consum de risc d’alcohol al 2020 va augmentar, tal com indiquen des del CAS: el confinament va conduir a recaigudes.

Els Centres d’Atenció i Seguiment a les Drogodependències (CAS) són centres públics i gratuïts d’atenció de les persones drogodependents. S’hi realitza el procés rehabilitador dels pacients amb problemes d’addicció a l’alcohol, cocaïna, cànnabis, heroïna i altres substàncies que generen dependència, tòxiques o no, amb un suport sanitari, psicològic i social.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit

Àmbits geogràfics