URGENT

Els supermercats ja compten amb preus reduïts després de la rebaixa de l’IVA

Compartiu aquesta història

Aquest gener i fins al junys, el preu dels aliments bàsics deixa d’estar gravat amb un 4% d’IVA. Malgrat aquesta nova mesura del govern per combatre la inflació, aquests preus no deixen d’estar subjectes als augments propis del cost de producció.

Fins ara, els productes bàsics comptaven amb dos tipus d’IVA. D’una banda hi havia els que tenien un IVA superreduït del 4% i, d’altra banda, els que el tenien d’un 10%. Amb aquest canvi, aliments com el pa, les farines panificables, la llet animal, els formatges, els ous, les fruites, les hortalisses, les verdures, els cereals, els llegums i els tubercles no tindran cap tipus d’impost per compra. Altres, com l’oli o la pasta, només tindran un 5%. 

Tot i això, recordem que l’IVA del 10% es continuarà aplicant a la resta de productes d’alimentació. Excepte les begudes amb sucres i edulcorants i les begudes alcohòliques que continuen mantenint el 21%. Aquestes rebaixes es mantindran fins al 30 de juny o fins que la inflació caigui per sota del 5’5%. Si el preu cau per sota d’aquesta taxa, es recuperarà l’IVA de tots aquests productes on s’ha reduït. 

Aquesta és una de les mesures més destacades del paquet anticrisi que va aprovat el Consell de Ministres el dimarts passat, tot i que no és l’única. En el marc de l’alimentació, aquest paquet inclou també un xec alimentari de 200 euros per rendes de menys de 27.000 euros anuals

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit

Àmbits geogràfics