Blanes inicia una campanya de control de gavians per protegir la salut ciutadana i preservar la salubritat dels edificis on fan els nius

Foto: Ajuntament dde Blanes
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Des del passat dimecres 15 de març i fins al proper 30 de juny, l’Ajuntament de Blanes tindrà activa la ‘Campanya de Control de Gavians’. Cada any, per aquestes dates, el consistori blanenc posa en marxa aquesta campanya que té dos objectius principals, sense deixar de tenir en compte els drets dels animals segons la normativa europea vigent. D’una banda, protegir la salut de la ciutadania. I, d’altra banda, preservar la salubritat dels edificis on fan els nius. 

Durant els últims anys la manca d’espais naturals disponibles per poder-hi niar ha provocat que els gavians hagin ocupat d’una manera progressiva els terrats d’edificis del nucli urbà.  Els gavians es tornen especialment agressius per defensar el seu territori i les seves cries durant l’època de cria, i això provoca que intimidin als veïns. Els nius els solen posar en llocs elevats com els terrats dels edificis. Per això, molts veïns que han de conviure-hi expliquen els atacs que han patit alguna vegada quan han pujat al terrat de casa seva. L’excés de gavians també perjudica la salubritat dels edificis i les zones públiques, que queden notablement afectades per l’acció d’aquests ocells.

Pel que fa a la campanya, des de fa tres anys, s’aplica una nova manera de procedir. En temporades anteriors, la campanya havia consistit en punxar els ous que es trobaven als nius sense retirar-los per evitar que els gavians fessin noves postes. Al evidenciar-se que aquesta pràctica no rebaixava la seva agressivitat perquè els gavians seguien protegint els seus nius, des de fa dos anys s’aplica una nova manera de procedir: ara si al niu només hi ha ous es retiren tant el niu com els ous.

Ara bé, si ja han nascut els pollets, no es retiren ni els nius ni els animals. Això és perquè es preserva la vida, i només es retiren els ous que encara no hagin desclòs, mai els animals ja nascuts. Segons la Directiva d’Aus de la Unió Europea del 30 de novembre del 2009 protegeix els ocells silvestres, incloent les gavines i els coloms, entre d’altres, i en aquest sentit el Departament de Medi Ambient, Salut Pública i Protecció i Benestar dels Animals de l’Ajuntament de Blanes és especialment curós amb aquesta normativa.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit
Categories
Més ambits geogràfics