URGENT

Arrenca la campanya de cens d’orenetes a Catalunya

Compartiu aquesta història

L’Institut Català d’Ornitologia ha posat en marxa una nova edició del Projecte Orenetes, una iniciativa de ciència ciutadana que, a través de la seva xarxa de voluntaris, es dedica a censar els nius d’oreneta cuablanca de Catalunya. 

L’objectiu principal és conèixer i fer valdre la situació de l’oreneta a la comunitat. Tot i això, tal com explica el responsable del projecte, Xavier Riera, indirectament, el fet d’incorporar els nius a una base de dades ajuda a protegir-los. 

Riera també ha destacat que és una activitat molt senzilla i que tothom qui vulgui hi pot participar perquè únicament cal triar una unitat de mostreig (que equival a 200 m²) i recórrer els carrers d’aquesta mostra comptant tots els nius d’orenetes que hi ha.  

Des que van canviar la metodologia i van impulsar una aplicació que permet entrar les dades sense haver d’anar amb paper i boli, es va simplificar el procés de presa de dades i cada any s’han anat superant. En aquest sentit, han batut el rècord de nius censats, dos anys consecutius. De fet, el darrer any van censar 27.677 nius. 

Amb tot, encara que la campanya de cens comença l’1 de maig, l’ICO recomana als que vulguin iniciar-se que comencin a partir de juny perquè els pollets seran més grans i els ocells adults estaran més actius. 

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit

Àmbits geogràfics