URGENT

El Consell Comarcal del Maresme alerta de la plaga de l’insecte bernat marbrejat i demana a la ciutadania col·laboració per eliminar-lo 

Compartiu aquesta història

El bernat marbrejat és una espècie invasora d’origen asiàtic que s’alimenta de cultius de fruita i hortalisses. Els seus atacs provoquen grans pèrdues econòmiques, per aquest motiu, l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) ha engegat una campanya de conscienciació per identificar i localitzar l’insecte i ha sol·licitat a la ciutadania col·laboració per ajudar en la seva eliminació. 

El bernat marbrejat molesta a la ciutadania perquè, tot i que no pica ni mossega, entra a les cases a hivernar. En aquesta estació, l’insecte invasor s’amaga a les caixes de les persianes, l’armari de la roba, entre els coixins o als forats del sofà. Tanmateix, també se’l pot trobar als coberts i casetes exteriors de terrasses, jardins i parcel·les agrícoles, per aixoplugar-se de les condicions meteorològiques.

En canvi, a l’estiu, l’insecte surt al camp i causa molts danys per als conreus agrícoles. En aquest període, l’insecte acostuma a situar-se als arbres i arbusts ornamentals de carrers, parcs i jardins públics, així com als arbres fruiters i als cultius hortícoles. 

Per aquest motiu, el Consell Comarcal ha fet una crida la ciutadania per col·laborar en la seva eliminació. El primer pas és identificar-lo: té dues franges blanques a les antenes i un patró marró marbrejat a la part dorsal del cos. En segon lloc, demana localitzar-lo, fer-li una foto i enviar-la a l’app Naturasfera. Finalment, l’Administració ha instat a la ciutadania a eliminar-lo. Per fer-ho es pot fer servir un aspirador o ofegar-los en un recipient amb aigua i sabó. Però sobretot, l’IRTA ha demanat a la ciutadania que en cap cas l’alliberi a l’exterior. 

A Catalunya, l’insecte es va identificar per primer cop l’any 2016 en l’entorn urbà de Girona. Des d’aleshores, el bernat marbrejat s’ha estès per tot el territori i ja ha començat a atacar els conreus. 

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit

Àmbits geogràfics