URGENT

Mosquito Alert estrena un nou mapa interactiu per conèixer l’activitat dels mosquits en temps real

Compartiu aquesta història

El mapa, l’únic al país i a Europa que presenta dades en temps real, possibilita consultar la presència i l’activitat del mosquit tigre, així com altres mosquits d’interès a les diferents comunitats autònomes, províncies i municipis d’Espanya. 

Ara per ara, l’eina inclou més de 69.500 informes de mosquits i 30.000 de picadures, proporcionats per la ciutadania a través de l’app Mosquito Alert. El projecte està coordinat pel Centre d’Estudis Avançats de Blanes del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), conjuntament amb altres institucions de recerca i investigació científica. 

Des del projecte conviden la ciutadania a unir-se a la iniciativa. Per fer-ho t’has de descarregar l’app Mosquito Alert i podràs començar a enviar fotos de mosquit tigre i les altres espècies que seran validades per un equip internacional d’experts. També podràs notificar les picades de mosquit que rebis i possibles llocs de cria a la via pública, així com aprendre a identificar-los. 

La investigadora del CEAB, Gemma Agell, ha destacat que és una gran fita i ha recordat que el projecte va néixer fa més de deu anys. 

A banda de mostrar la presència de les diferents espècies de mosquits, el mapa permet consultar on s’han documentat les picades d’aquests insectes, filtrar-los per any, mes, franja de dies i províncies. El plànol inclou una estimació mensual de patrons de picades i de probabilitat de trobar cadascuna de les espècies incloses dins l’estudi: el mosquit tigre, el mosquit de la febre groga, el mosquit del Japó, el mosquit de Corea i el mosquit comú.

El nou mapa es presentarà a la ciutadania durant el proper debat CaixaResearch organitzat per la Fundació “la Caixa, que tindrà lloc el 21 de juny a les 19:00 h.

Amb tot, el passat maig, el projecte Mosquito Alert va rebre una menció honorífica a la primera edició del Premi de Ciència Ciutadana de la Unió Europea. El guardó s’emmarca dins del projecte de la Unió Europea IMPETUS, que té com a objectiu enfortir i donar suport a la ciència ciutadana a l’Espai Europeu de Recerca.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit

Àmbits geogràfics