Palafolls és un dels últims reductes litorals del gripau d’esperons

Compartiu aquesta història

A la Baixa Tordera, concretament, a Malgrat i Blanes fa més de cinc anys que no es veu cap exemplar d’aquesta espècie d’amfibi. El nostre municipi és un dels límits on és crític conservar i entendre el gripau d’esperons perquè cada cop és més estrany veure’n. És per això que, des de l’Associació de Naturalistes del Montnegre i la Tordera, juntament amb la col·laboració de l’Ajuntament de Palafolls, s’han seleccionat dos punts del municipi on s’han instal·lat diversos aparells per conèixer si encara hi és a la zona.

Concretament, s’han col·locat a la zona del gorg de Xon Puig i al Molí d’en Puigvert, ja que allà és té constància de la seva existència en l’antiguitat. Allà, es farà un monitoratge intensiu per conèixer quina és la seva situació actual a Palafolls. N’ha donat més detalls, Santi Poch, membre de l’Associació de Naturalistes del Montnegre i la Tordera.

Actualment, entre altres, ja han constatat que fins que no plogui al gorg de Xon Puig, no es podran trobar exemplars del gripau d’esperons. Tot i això, la bona notícia és que la sequera ha fet que hi hagi menys exemplars de cranc americà, una espècie que depredadora del gripau. Per tant, segons els càlculs, a la tardor es podran veure els primer exemplars de gripau a la zona. Poch indica que la sequera ha reiniciat el cicle de les espècies exòtiques i això podrà permetre la regeneració d’aquest tipus de gripau.

Aquesta iniciativa forma part del projecte “estudi acústic de la distribució dels amfibis de la baixa Tordera: a la cerca d’una espècie en regressió” que ha dut a terme el malgratenc Santi Poch i el seu equip. L’estudi ha sigut un dels projectes guanyadors d’una de les vuit beques sobre projectes de recerca i preservació de la fauna salvatge i la biodiversitat que impulsa la Fundació Zoo de Barcelona, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.