URGENT

Salut amplia el calendari de vacunacions sistemàtiques de Catalunya

Compartiu aquesta història

El Departament de Salut ha ampliat el calendari de vacunacions sistemàtiques de Catalunya per tal d’avançar en la protecció dels infants, la contracció de malalties i les seves possibles complicacions. 

Una de les principals novetats és la introducció de la vacunació sistemàtica contra la grip en infants entre els 6 i 59 mesos. Tot i que la taxa de mortalitat és mínima, la malaltia implica un augment del nombre de visites als centres de salut així com hospitalitzacions i ingressos derivats de les complicacions, especialment en infants de menor edat. Així doncs, les vacunes contra la grip començaran a administrar-se anualment als infants a partir de la pròxima tardor. 

Tanmateix, una altra de les novetats és la incorporació de la vacuna contra la meningitis meningocòccica en el calendari vacunal. La dosi serà administrada a infants de 12 mesos i substituirà el vaccí contra la meningitis C. 

Aquestes dues incorporacions al calendari de vacunacions sistemàtiques suposen un avenç important en la protecció dels infants a Catalunya. Com cada vegada que s’actualitza el calendari vacunal, els vaccins de nova incorporació s’administraran a partir de l’entrada en vigor del nou calendari, sempre que hi hagi una situació epidemiològica que ho impossibiliti.

A més, s’ha previst que la pròxima tardor s’iniciï la immunització dels nadons fins als 6 mesos contra el virus respiratori sincitial (VRS). Es tracta d’un virus altament contagiós que es dissemina amb les secrecions nasofaríngiques de les persones infectades o mitjançant les gotes de saliva, constituint una de les principals causes d’hospitalització en infants menors de 5 anys. 

D’altra banda, també s’ha ampliat la recomanació de la vacunació contra l’herpes zòster, que actualment s’administra als 65 i a 80 anys, a les persones a partir de 90 anys, amb herpes de repetició o en tractament immunosupressor.

La malaltia té una incidència superior a partir dels 50 anys i augmenta amb l’edat i amb algunes afeccions de risc com la immunosupressió. Tot i que l’herpes zòster presenta una mortalitat baixa, pot produir complicacions com la neuràlgia postherpètica, la qual pot produir discapacitat i disminuir la qualitat de vida.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit

Àmbits geogràfics