URGENT

S’activa l’Alerta del pla PROCICAT per calor molt intensa

Compartiu aquesta història

El Servei Meteorològic de Catalunya preveu episodis de calor intensa a tot el territori català que s’allargaran, previsiblement, fins aquest divendres. És per això que, Protecció Civil ha activat l’Alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) per gestionar els riscos i emergències que es puguin derivar d’aquests episodis d’altes temperatures. 

Des de Protecció Civil es demana als ajuntaments que disposin de llocs frescos o sales amb aire condicionat perquè es puguin fer servir en cas que sigui necessari, i que tinguin especial cura de les persones majors de 75 anys sense suport familiar o recursos, persones amb discapacitats físiques o psíquiques i limitacions de mobilitat; i persones amb malalties cròniques, entre altres. En el cas de l’Ajuntament de Palafolls, el consistori recorda que la biblioteca està oberta per tothom qui ho necessiti, a banda també, de la piscina municipal. 

Pel que fa a alguns consells per minimitzar els efectes de la calor, recordem que, entre altres, cal hidratar-se molt sovint. També es demana que la població eviti sortir al carrer en les hores de màxima insolació i que les persones que treballen a l’aire lliure portin el cap cobert amb una gorra i beguin més aigua de l’habitual per evitar la deshidratació. 

També es recomana visitar un cop al dia, en cas que sigui possible, als familiars o persones grans que viuen soles per assegurar-se que estan bé. Finalment, en el cas de les persones que tinguin mascota, és recomanable passejar-les en les hores més fresques del dia, que tinguin suficient aigua a l’abast i que estiguin a l’ombra. 

Aquesta situació de calor sostinguda durant la setmana i el descens de la humitat faran que el risc d’incendi forestal s’agreugi. En aquest sentit, també s’ha activat el Pla d’emergències per incendis forestals a Catalunya (INFOCAT) en fase d’Alerta. A més, el Govern de la Generalitat va aprovar ahir al matí un seguit de mesures temporals extraordinàries davant l’elevat risc d’incendis en algunes zones de Catalunya en els propers dies. 

Entre aquestes es troba la prohibició de fer foc; la suspensió temporal de totes les autoritzacions per cremar rostolls, pastures permanents, restes de poda i restes silvícoles; la prohibició de fer activitats d’educació en el lleure, com l’acampada; i la restricció de l’ús de bufadors, serres radials i similars a menys de 500 metres de zona forestal i a menys de 50 metres de terrenys agrícoles. Actualment, Palafolls i la major part del Maresme es troben en nivell 2 que implica un perill molt alt d’incendi. És per això que, en cas de qualsevol emergència, recordem que cal trucar al 112.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit

Àmbits geogràfics