URGENT

El ple aprova la pujada del 16% del rebut de l’IBI per l’any que ve

Compartiu aquesta història

Finalment l’abstenció de Palafolls Som va permetre anit tirar endavant la modificació de les ordenances fiscals per l’any vinent. Com ja se sabia, el rebut de l’IBI de l’any vinent s’incrementarà un 16% respecte al d’aquest any. Això implica que un rebut mitjà a Palafolls, entorn als 400€ anuals, s’apujarà uns 64€ de mitjana. Una pujada menor de la prevista pel govern en un primer moment, suavitzada amb l’acord amb el que van arribar la setmana passada Esquerra i Palafolls Som.

Tot i l’augment del 16% respecte l’any passat, el govern local recorda que la base impositiva continua sent baixa, ja que la valoració cadastral de Palafolls és de mitjans dels anys 80. També s’apuja l’impost per a obres i construccions, que passa del 3% al 4%.

La proposta aprovada ahir, però, inclou altres augments significatius, especialment dels serveis municipals. A partir d’ara el respir constarà un 35% de mitjana, la llar d’infants un 20%, el mateix augment mitjà que el casal d’estiu o l’escola de música. Segons l’alcalde, amb aquest augment de preus s’iguala a la despesa.

Aquest augment de la pressió fiscal ve motivada per  la pèrdua d’ingressos de plusvàlues i de l’IBI de l’autopista, però també per l’augment de la despesa energètica i per la regularització de l’IPC als treballadors locals. 

Segons l’alcalde de Palafolls, Francesc Alemany, s’han vist obligats a apujar la càrrega impositiva als palafollencs per garantir la qualitat i supervivència dels serveis públics que ofereix l’Ajuntament. Segons el republicà, tot i aquest augment, la pressió fiscal a Palafolls encara està lluny de la que pateixen altres poblacions properes.

El PSC, que ha votat en contra de la proposta, ha lamentat que el consistori traslladi sobre els ciutadans la caiguda d’ingressos. Dolors Agüera, la portaveu dels socialistes, explica que, igual que les famílies s’han hagut d’estrènyer el cinturó, el consistori hauria de retallar despeses per evitar apujar la càrrega fiscal als ciutadans.

El PSC demanava un augment progressiu dels impostos i taxes locals en els propers anys. Els socialistes proposaven un  augment del 7.5% de  l’IBI per aquest any.

Per la seva banda, Mònica Armada, portaveu de Palafolls Som, es va mostrar molt crítica i enfadada amb l’actitud del PSC. Segons Armada, tots els partits eren conscients que calia augmentar l’IBI i els impostos i que Palafolls Som, per responsabilitat, ha negociat per poder esmorteir l’apujada dels impostos i taxes locals.

-*

Un cop aprovades les ordenances fiscals per l’any vinent, ara toca una nova pantalla; la dels pressupostos pel 2024. La previsió és que es tractin en el ple de novembre, pel que ara tocarà la ronda de contactes entre govern i oposició per trobar el suport necessari per aprovar-los.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit

Àmbits geogràfics